Sport

2009.06.24. 13:16

Danyi Gábor vb-n, Sulyok Bence Eb-n képviselheti Szolnokot

Fennállása talán legszebb napjait éli a szolnoki Búvár SE: két versenyzője is Eb-n, illetve világbajnokságon szerepelhet a magyar válogatott színeiben.

GJ

Egerben rendezték meg az ifjúsági és felnőtt uszonyos valamint búvárúszó országos bajnokságot, melyen a szolnoki BSE három fiataljai is rajthoz állt. Hamar Péter, Danyi Gábor és Fekete Dorina nagyon kitett magáért, összesen tíz érmet gyűjtöttek.
Danyi Gábor remek eredményeket ért el - 50 és 800 méteres búvárúszásban bronz, 400 méteren és 200 méteres felszíni úszásban ezüstérmet szerzett - és hatalmas egyéni csúcsokat úszott. Teljesítményével bekerült a gyorsasági felnőtt válogatottba, mely augusztus 20-30. között Szentpéterváron vesz részt az uszonyos világbajnokságon. Fekete Dorina három második (400 m , 800 m búvárúszás, 1500 m felszíni úszás), és két harmadik helyezéssel (50 m és 100 m búvárúszás) járult hozzá a Búvárúszó SE kimagasló szerepléséhez. Hamar Péter a 400 méteres búvárúszásban ért célba harmadikként, így az eredményhirdetéskor felléphetett a dobogó legalsó fokára.
Hamzáné Somogyvári Beáta edzőnek jelenleg két gyorsasági válogatott tanítványa van, akik biztos indulónak számítanak a nyári világversenyeken. Danyi Gábor ezúttal biztosította helyét az oroszországi világbajnokságra utazó csapatban, míg Sulyok Bence néhány héttel korábban kapott meghívót a belgrádi, junior Európa-bajnokságon szereplő válogatottba. Utóbbi fiatalember pályafutása érdekesen alakult: tizenegyéves korában, 2004-ben úgy keveredett le Hamzáné Somogyvári Beáta csapatába, a Damjanich uszodába, hogy alig-alig tudott melltempózni, azaz előszőr úszni kellett rendesen megtanulnia. Ezek után előbb 2007-ben, majd tavaly is a sportági szakszövetség az esztendő legjobb junior korú tájékozódási búvárúszójának választotta. Az észtországi junior Európa-bajnokságon mutatkozott be a magyar válogatottban, s óriási meglpetésre azonnal összetett bronzérmet szerzett. Ma már többszörös uszonyos és tájékozódási versenyszám országos bajnoka. Az idei korosztályos uszonyos úszó ob-n egy ezüst- és három bronzérmet szerzett. Ez utóbbi eredményeknek köszönheti, hogy júliusban ismét ott lehet a kontinensvetélkedőn. A tervek szerint három versenyszámban is képviselheti Magyarországot: 400 és 800 méteres búvárúszásban, valamint 1500 méteres felszíni uszonyosúszásban.
Sulyok Bencére azonban Belgrád után még egy rangos megmérettetés vár: ősszel rajthoz állhat a Berlinben megrendezésre kerülő tájékozódási búvárúszó világbajnokságon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!