Sport

2015.02.08. 20:15

Tízen túliak társasága

Előbb rohannia, majd birkóznia kellett az Olajnak a Mega Leks elleni győzelemért. Fontos meccset nyert a Jászberény is.

Gutai István

Kiheverte a Crvena Zvezdától elszenvedett történelmi vereséget a Szolnoki Olaj. Az Adria Liga szombati játéknapján nagyiramú mérkőzésen verte a mindenkire veszélyes Mega Leks csapatát, ezzel megszerezte tizedik győzelmét a sorozatban.


Szolnoki Olaj KK– Mega Leks 88-77 (22-24, 27-23, 15-17, 24-13)
Tiszaligeti Sportcsarnok, 1200 néző
Vezette: Petar Obradovic, Tomislav Vovk, Haris Bjedic
Szolnoki Olaj KK: Gipson 18/12, VOJVODA 20/12, Milosevics 8, Lee 9/9, KELLER 11/3 Csere: JONES 18/6, Báder 2, Rakics 2. Vezetőedző: Dragan Alekszics, edző: Andrius Jurkunas
Mega Leks: MILJENOVICS 12/6, ZAGORAC 15/3, Keselj 6, Nikolic 2, JOKICS 27/12 Csere: Jaramaz 5/3, Djokovics 7/3, Krisztics 3/3, Simovics -, Veljkovics -. Vezetőedző: Dejan Milojevics
Kipontozódott: Vojvoda (38. perc)

A vendégek egyik legeredményesebb játékosa, Dejan Musli nem melegített társaival, a hazaiak keretében viszont ott volt a héten betegeskedő Somogyi Gergely, mint ahogy Rakics Miljan is, aki kecskeméti külszolgálat után tért vissza eredeti állomáshelyére. Lee blokkolt a saját palánk alatt, majd a túloldalon dobott egy triplát, ezzel vezetett az Olaj. A negyed felénél 12-9 volt az állás, néhány másodperccel később viszont Miljenovics és Jokics ténykedésének köszönhetően már a vendégek álltal jobban. Szerencsére nem sokáig. Az Adria Ligában megszokott kontrollált játék helyett pörgős, sok dobóhelyzettel járó etapot produkáltak a csapatok. És a nagy iram ellenére csak hébe-hóba csúszott hiba a játékba.

Lee, Jones, Vojvoda sormintában született három szolnoki tripla válasz nélkül a második negyed elején, Dejan Milojevocs időt is kért, ám a zónavédekezést ezt követően sem adták fel a vendégek. Ezt pedig Gispn használta ki, 12-0-ás rohanás után tíz pont volt az előnyünk. Keller Ákos sem akart kimaradni a triplazáporból, bevágott egyet ő is a messzeségből. De szükség is volt rá, hiszen a Mega Leks magasemberei szívzörej nélkül emelték rá a labdát távolról. Ekkor kevésbé volt csapatszintű a játék, az egy-egy elleni küzdelmek viszont jót tettek a látványnak. Ám várható volt, hogy ilyen hatékonysággal nem lehet dobni egész meccsen át. Ki-kimaradtak a dobásaink, a lepattanókat pedig a jelentős magassági fölényben lévő vendégek kaparintották meg, az így szerzett labdákból pedig faragtak a különbségen. 45-34 után a szerbek vágtak ki egy 13-0-ás szakaszt, amelyet Vojvoda Dávid duplája zárt le. Báder bedobta mindkét büntetőjét, így ért véget a rendkívül tempós, pontgazdag, fordulatos első félidő.

Lazeric Jones 14 pontot szerzett az első félidőben, viszont a harmadik negyed elején már három személyi hibánál tartott. A második félidőben nem engedték egymást fickándozni a játékosok, szigorodott mindkét oldalon a védekezés. Emiatt lassult is a játék, de nőtt a ki nem kényszerített hibák száma is. Az Olaj több ponttal is meglépett, a vendégek viszont mindig tudtak egyenlíteni, 64-64-ről indult az utolsó tíz perc.

Felváltva estek a kosarak, így bármelyik csapat is vezetett, csak átmenetileg tartott előrébb. A küzdelem viszont állandósult, egy-egy lecsorgó labda megszerzése érdekében még testi épségüket sem kímélték a játékosok. 75-73-as szolnoki vezetésnél kezdődött a hajrá. Négy perccel a vége előtt Gipson dobott megnyugtató triplát, majd a jó szokása szerint most is az egész meccset végigküzdő Milosevics kettesével hét ponttal vezettünk. Két és fél perc volt már csak hátra, amikor Vojvoda újabb hármasával 83-74-re alakult az állás. A kilencpontos előnyt Lee toldotta még meg hárommal, a lényeges dolgok ezzel el is dőltek. A hátralévő időben tartotta előnyét az Olaj és végül biztosan, megérdemelten nyerte a mérkőzést.

Fontos meccset nyert a Jászberény is

A magyar bajnokság hétvégi fordulójában közvetlen riválisával, a MAFC-cal játszott a JKSE. Bencze Tamás csapatából az eddigi sérültekhez Mladenovics is csatlakozott, így csak kilenc játékost tudott nevezni a hazai klub. Ám a csapat ezen a szombat estén is kitett magáért és hat vereség után győzelmet aratott.  Jászberényi KSE– MAFC 84-74 Jászberény: WARE 20/3, Horváth Á. 7/3, KERPEL-FRONIUS 21/12, CSEH 14/6, DRAMICSANIN 19/6 Csere: Szögi 3, Nárai -. Ősszel négy ponttal kapott ki a Gabányi Csarnokban a JKSE, a tízpontos győzelem azt is jelenti, hogy ha az alapszakasz végén azonos lesz a MAFC és a JKSE győzelem-vereség mérlege, akkor az egymás elleni eredmények miatt a berényiek megelőzik a fővárosiakat.

[caption id="" align="alignleft" width="425"] FOTÓ: Mészáros János
[/caption]
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!