VÍZILABDA

2018.01.05. 10:12

Hihetetlenül sikeres évet zártak a szolnoki pólósok – Cseh Sándorral beszélgettünk

Kijutott az örömfürdőzésből tavaly a Szolnoki Dózsa vezetőedzőjének. Cseh Sándort Egerben és Budapesten is bedobták a vízbe játékosai. Szám szerint ötször. Ennél többször klubedző nem is kerülhet a medencébe.

A Cseh Sándor (középen, guggolva) vezetőedző által irányított szolnoki csapat az elmúlt évben minden trófeát begyűjtött.

Fotó: Mészáros János

Napjaink legsikeresebb vízilabda-klubedzője, Szolnokon mégis sokan Sanyikának hívják. Akik így szólítják, azok számára édesapja, idősebb Cseh Sándor „A” Sanyi.

Korábban azt nyilatkozta, hogy nem a vízilabda teszi ki az egész napját. Pólóval csak reggel hattól este tízig foglalkozik. Az egyik legtöbbet elemző, videózó szakember. Alighanem ebben is rejlik az, hogy csapata a tavalyi esztendőben mindent vitt, mint a kártyában a piros hetes.

– Az ünnepek alatt le tudtam tenni a vízilabdát, ahogy múlnak az évek, ez egyre könnyebben megy – kezdi évértékelőjét a Szolnoki Dózsa vezetőedzője.

– Ősszel három megnyerhető trófea volt, nem is gondoltuk, hogy mindhárom meglesz. A következő döntő viszont majdnem fél év múlva lesz, úgyhogy ebből a szempontból könnyebb volt pihenőre vonulni, mintha vereségek után lennénk: elemeznünk kéne, hogy mit, hol rontottunk el, miben hibáztunk.

– Ezek a sikerek azért nagyban megkönnyítették a téli szabadságot. Kikapcsolódni nagyon sokféleképpen lehet. Két már-már kamaszodó nagy fiam van, nyilván az is egyfajta feltöltődés, hogy az év utolsó napjaiban többet voltunk együtt.

– Ugyanakkor néha várom már, hogy elkezdődjön mondjuk az iskola, hogy egyedül tudjak maradni a szakmai gondolataimmal. Mert ez is egyfajta töltekezés.

A téli szünetet minden sportágban – a szörfözéstől a sakkon át az úszásig – mindig az alapozás követi. Ezt a fajta tevékenységet a sportolók többsége a háta közepére sem kívánja. Ám enélkül kizárható a sikernek még az esélye is.

Ahogy Virág elvtárs is megfogalmazta A tanú című kultúrfilmben: A nemzetközi helyzet egyre fokozódik! Vagyis minden szóba jöhető ellenfél kőkeményen készül.

És a Szolnoki Dózsa számára a 2017-es év okán igencsak sok ellenfél született.

Gyakorlatilag a szolnoki csapat lett minden fronton az első számú célpont.

– A január minden szempontból egy alapozó időszak lesz. Nem csak fizikálisan. Sajnos vagy nem sajnos, a mi csapatunknál nem lehet – a válogatott elfoglaltságok miatt – hagyományos értelemben vett fizikai alapozást végezni.

– Ha van időnk, akkor három-négy napig kemény fizikai munkát végzünk, ha nincs ilyesmire idő, akkor viszont nem. Úgyhogy lassú görbe ez.

– Január negyedikétől március végéig-április elejéig kell olyan fizikális és mentális erőt gyűjteni, hogy a szezon legfontosabb szakaszában jó pozícióban legyünk akár a magyar bajnokságot, akár a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjét értve ez alatt.

– Változatos, sokféle út vezethet odáig. Egyáltalán nem azt várom, hogy mindig remekül menjen a játék és hogy ne szenvedjünk vereséget. Legyenek sikerek, legyenek kudarcok is ezen az úton annak érdekében, hogy testben és fejben is csúcsformában legyünk akkor, amikor erre a legnagyobb szükség lesz.

– Ősszel négy kiemelkedő eseményünk volt, ugye a három döntő, meg a Recco-meccs. Most néhány hónapig ilyen nem lesz. Vagyis meg kell alapozni a szezon végét minden szempontból, de azért mégiscsak jönnek sorra a meccsek, azokon is „ott kell lenni.”

A Szolnoki Dózsa BL-t nyert, a Ferencváros győzött az Euró Kupában 2017-ben. Ráadásul a nőknél az UVSE is megnyerte a második számú európai sorozatot. Vagyis négyből három trófeát magyar csapatok nyertek.

A Cseh Sándor (középen, guggolva) vezetőedző által irányított szolnoki csapat az elmúlt évben minden trófeát begyűjtött.
Fotós: Mészáros János

Szó mi szó, ki kellett böjtölni, hiszen ezt megelőzően 2009-ben a Szeged tudott LEN-kupát nyerni.

– Nemcsak számomra vagy a csapat számára, hanem az egész magyar vízilabdázás számára, de akár még azt is mondhatnám, hogy a magyar sport egésze számára nyilván a Bajnokok Ligája megnyerése volt az év legfontosabb trófeája.

– A BL az klubszinten olyan, mint az olimpia. Ráadásul magyar csapat nem is mostanában nyerte meg. De ha visszatekintek a tavalyi évre, akkor az aktuális napokon az aktuális döntők is nagyon szép emlékek.

– Hogy a csapat mennyire kiegyensúlyozottan, végtelenül profi módon állt azokhoz a mérkőzésekhez, illetve ahogy ezeken a döntőkön játszott. Akár azt nézem, hogy 3–0-ra megnyertük a bajnoki döntőt, vagy a Magyar Kupa döntőjében ahogy játszottunk, vagy éppen a szuperkupadöntőben.

– Úgyhogy nagyon emlékezetesek ezek a pillanatok is, de kétségtelen, hogy a 2017-es év legnagyobb sikere a Bajnokok Ligája-győzelem volt.

Szoljon.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!