KAJAK-KENU

2018.01.09. 09:52

Még sikeresebb évet várnak versenyzőink – Szabó Gabriella jelenléte extra motivációt jelenthet

A szolnokiak rutinos csapat-világbajnok kenusa, Sarudi Pál (elöl, középen) idén is megcélozza a válogatottságot

Fotó: Mészáros János

Hadvina Gergellyel és Czeglédi Gáborral, a klub két edzőjével beszélgettünk a versenyzőik tavalyi teljesítményéről, a téli felkészülésről és az idei célkitűzésekről.

Fennállása legsikeresebb esztendején van túl a Közgép SE Szolnok kajak-kenu szakosztálya, hiszen amellett, hogy négy magyar bajnoki címet szereztek a sportolóik a Holt-Tiszán megrendezett országos bajnokságon, Bodonyi Dóra K1 1000 és 5000 méteren is Európa-bajnoki címet szerzett, míg Racicében, a hosszabbik távon világbajnok lett.

Edzője, Hadvina Gergely a páratlan sikerek ellenére is lát lehetőséget az előrelépésre.

– Dóri minden versenyén fantasztikusan teljesített, hiszen nemcsak, hogy Eb-t és vb-t nyert, de a Világkupákon sem talált legyőzőre. Számára a következő lépcsőfok az olimpiai távon, vagyis a K1 500 méteren való hasonlóan kiváló szereplés lehet. Erre fókuszálunk ebben az évben, és csak akkor kezdenénk el csapathajóban gondolkozni, ha esetleg egyesben nem sikerülne a kvalifikáció kiharcolása.

Hadvina Gergely csoportjához tartozik még a rutinos kenus, Sarudi Pál, aki az elmúlt évben C4 1000 méteren ért el világbajnoki negyedik helyezést, valamint a kajakos Gál Péter, aki az U23-as Eb-n a kajak négyesek 1000 méteres távján szerzett ezüstérmet.

A szolnokiak rutinos csapat-világbajnok kenusa, Sarudi Pál (elöl, középen) idén is megcélozza a válogatottságot
Fotós: Mészáros János

– Szolnokon a holt-tiszai vízisport-telepen és a Vízilabda Arénában folynak az edzések, nagy segítség számunkra a honvédos olimpiai bajnok, Szabó Gabriella jelenléte, aki plusz motivációt ad versenyzőinknek.

– Rendhagyó módon, március végén utazunk Portugáliába edzőtáborozni, hiszen alapesetben – mint ahogyan szinte minden klub – március elején mennénk külföldre. Ez egy próba lesz, ami, ha beválik, akkor a tokiói olimpia évében is így fogunk tenni – zárta gondolatait Hadvina Gergely.

Czeglédi Gábor irányítása alatt két válogatott kajakos készül: a riói olimpiát is megjárt Kugler Attila és a tavaly még az U23-as korosztályhoz tartozó Bogár Gábor.

– Bogár Gábor 2017-ben K2 1000 méteren Noé Zsomborral megnyerte a második válogatót és csupán szétlövést követően maradt le az egység a világbajnokságról. A négyesben így is helyet kaphatott volna, de a szövetség a romániai U23-as vb-re nevezte Gábort, azon a viadalon viszont nem tudott érmet szerezni.

– Ebben az évben az ő esetében az egyesen lesz a hangsúly. Mind 500-on, mind pedig 1000 méteren meg fogja próbálni kivívni a kvalifikációt a világversenyekre, ami azonban roppant nehéz, mert nagyon sűrű a mezőny a férfi kajak szakágban. Kugler Attilánál a páros élvez prioritást 2018-ban.

– A győri Gacsal Ákos lesz a társa és a cél számukra is hasonló, mint Gábor esetében egyéniben.

Mint azt Czeglédi Gábor elmondta, a monotonitás elkerülése érdekében a télen kétszer egyhetes mátraházi edzőtábor is szerepel a programban, majd március elejétől egy hónapig Dél-Afrikában tréningeznek. A klubnál a felnőtt élversenyzőkön kívül immáron fiatalokkal is foglalkoznak és várják a 14 éven aluli kajakozni vágyó gyermekek jelentkezését.

Szöllősi Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!