TENISZ

2018.01.11. 09:54

Szűkös a merítés – egyre kevesebben választják a teniszt Szolnokon

Németh Csabával, a Szolnoki Tenisz Club vezetőedzőjével beszélgettünk megyénk és azon belül is elsősorban a megyeszékhely teniszéletéről, az utánpótlás helyzetéről és a felnőtt csapatbajnokságokról.

Bukta Ágnes (szemben, balra) egészen a középiskolás koráig szolnoki színekben versenyzett

Fotó: MTI/Illyés Tibor

– Klubunkban a gyermekek közül csupán Döbrei Gréta játszik most olyan szinten, hogy országos versenyeken tudjon indulni – mondta Németh Csaba. – Gréta az U12-esek között versenyez, de ő sem tartozik korosztálya közvetlen élvonalába: egy-két fordulót tud menni a hazai viadalokon. Keményen edz azonban most télen is, így reális esélyt látok arra, hogy 2018-ban előre tudjon lépni a ranglistán.

– Rajta kívül két-három tízéves jár hozzánk, akik játéktudásuk és elszántságuk alapján nyártól elkezdhetik a versenyzést országos szinten is. Sajnos, évről évre egyre kevesebb a gyermek, jelenleg megközelítőleg harminc utánpótláskorú teniszező látogatja edzéseinket, de a többségük csak hobbiból, egészségmegőrzés céljából játszik.

A válasz roppant egyszerű arra a kérdésre, hogy miért csak néhányan űzik versenyszerűen ezt a sportágat.

– A tenisz alapvetően drága sport és ez különösen igaz akkor, ha valaki elkezd rangosabb versenyekre járni, nagyon kevés olyan szülő van, aki ezt képes finanszírozni. Minden tiszteletem azoké, akik erre hajlandóak áldozni – hangsúlyozta a szolnokiak trénere.

A szakembertől tudjuk továbbá, hogy a téli időszakban két, sátorral befedett pálya áll a szakosztály rendelkezésére a Tiszaligeti Teniszcentrumban, ezeken folynak a főként csoportos edzések egyszerre hat-hét gyermek részvételével.

Bukta Ágnes (szemben, balra) egészen a középiskolás koráig szolnoki színekben versenyzett
Fotós: MTI/Ilyés

A felnőtt csapatbajnokságokat tekintve megyénkben az egyetlen OB II.-es együttes – merthogy szuperligás és OB I.-es nincsen – a Jászapáti VSE, amely a középmezőnyben, azon belül is a negyedik helyen zárta a 2017-es szezont. Ennek a gárdának a játékosa többek között a korábbi többszörös utánpótlás magyar bajnok Németh Csaba is.

Természetesen megyei bajnokságot is rendeztek az elmúlt idényben, amely a korábbi évekhez hasonlóan, ezúttal is a Szolnok első csapatának sikerét hozta. A mostani szabadtéri idényt a hagyományoknak megfelelően egy szezonnyitó verseny vezeti fel Szolnokon, majd ezt követően júniusban, a Tiszaligeti Napok keretén belül kerül sor a következő viadalra.

Szolnokról indultak

A többszörös felnőtt magyar bajnok, a világranglistán jelenleg 346. helyen álló huszonnégy esztendős Bukta Ágnes pályafutása Szolnokon kezdődött és egészen középiskolás koráig a szolnoki színeket képviselte. Rajta kívül az elmúlt években az ifjúsági válogatottat erősítő Szintai Dávid ért el több, nemzetközi sikert is a különféle utánpótlás tornákon a megyeszékhelyünk szülöttei közül.

Szöllősi Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!