magyar labdarúgó-válogatott

2017.10.31. 13:59

Dárdai Pál logikus döntésnek tartja Georges Leekens kinevezését

Rutinos, klub- és válogatottedzőként egyaránt sikereket megélt szakember, a játékosok és az ifjabb edzők tanulhatnak tőle – mondta a Hertha BSC ezer napja kinevezett vezetőedzője.

A szakember hasznosnak tartja, hogy a belga edző mellé fiatal magyar segítőt nevezett ki a Magyar Labdarúgó Szövetség.

Mellette felnőhetnek a Szélesi Zoltánok, Szabics Imrék, Bódog Tamások, ezért is tartom jó ötletnek, hogy Zoli a jövőben is a kapitány első számú segítőjeként dolgozik”

- vélekedett a szakember az nso.hu-n.

A válogatott világbajnoki selejtezőkben látott teljesítményéről, és a nemzeti csapat előtt álló útról így fogalmazott: Sajnos a világbajnoki selejtezősorozat végére a magyar futballtársadalom hitehagyottá vált. A vége csúnya lett, a tabella nem festett jól. A mostani helyzet vitathatatlanul nehéz, mihamarabb meg kell találni a felfelé vezető utat. Létezik az úgynevezett tanult labdarúgás. Erre jó példa a svéd, a dán vagy éppen a svájci válogatott.

Szerdán lesz ezer napja, hogy – először ideiglenesen, majd megerősítve posztján – Dárdai Pált nevezték ki a Hertha BSC vezetőedzőjének. A német Bundesliga 1963-as rajtja óta mindössze négy szakember irányította hosszabb ideig a berlini futballcsapatot.

A dpa német hírügynökség a jubileum alkalmából hosszabb összeállítást közölt az elmúlt közel három évről, s megjegyezte, hogy a magyar tréner a tőle megszokott módon gyakorlatiasan kezeli pályafutása mérföldkövét.

„Ezer nap, ezer ősz hajszál” – fogalmazott egy kacsintás kíséretében a 41 éves vezetőedző. Hozzátette:

„Szép dolog ez, de a labdarúgásban mindig csak a következő passz számít. S ha ez a passz rendszeresen nem érkezik meg a megfelelő helyre, akkor a tréneren nagy lesz a nyomás.”

Dárdai Pál éppen a közelmúltban élhette át először, hogy a gyengébb szereplés miatt a szurkolók és a média képviselői is nyíltan támadták. A bajnokságban négy nyeretlen mérkőzés után aztán a múlt hétvégén sikerült legyőznie a csapatnak a Hamburger SV-t, s ez – legalábbis mindenki ezt reméli a fővárosi klub háza táján – fordulópontot jelenthet.

„Ebben az elmúlt ezer napban is sokat tanultam, de a legtöbb tapasztalatot az utánpótlásban szereztem. Nagyon büszke vagyok arra, hogy eddig sikeres voltam”

- mondta a magyar válogatott volt szövetségi kapitánya.

Dárdai Pál legfontosabb állomásai és legemlékezetesebb mondatai Hertha-vezetőedzőként:

2015. február 5.:

Kék a vére és magyar a szíve – ezt mondta a játékosként rekordszámú (297) mérkőzésen pályára lépett klubkedvenc bemutatkozásakor, amikor még a magyar válogatott szövetségi kapitánya is volt. Első meccsén 2-0-ra nyert a csapata Mainzban.

2015. május 29.:

Véglegesítették a posztján, a szerződése pedig határozatlan időre szól a Herthánál, azaz ha a munkája sikertelen lesz a proficsapatnál, visszatérhet az utánpótlásba.

„Minden trénerre igaz, hogy valamikor mennie kell” – mondta akkor Dárdai.

2016. április 20.:

Dárdai Pál kiesőjelöltből nemzetközi kupaszereplésre esélyes gárdát formált a Herthából, ráadásul a Német Kupában is majdnem sikerült elérniük a döntőt, amelyre éppen Berlinben került sor. Az elődöntőben aztán megálljt parancsolt nekik az esélyesebb Borussia Dortmund.

„Egy százalékról száz százalékra. Ez mindenkinek túl sok volt, Berlinnek és nekünk is” – mondta a tréner.

2017. május 13.:

Bár az utolsó fordulóban kikapott, a Dárdai-csapat elérte a célját, s nyolc év után ismét európai kupaszereplést (Európa Liga) érő helyen végzett a bajnokságban. Annak ellenére sikerült ez, hogy a hazai és idegenbeli mutatója kétarcúvá tette az együttest, amely nyolc idegenbeli elvesztett meccsével negatív klubcsúcsot állított fel.

„Ez a harmadik rekordom a Herthánál. Én játszottam a legtöbb mérkőzést a klubnál, és a legtöbb pontot gyűjtöttem. És most a legtöbb idegenbeli kudarc is az enyém”

- fogalmazott humorosan Dárdai.

2017. október 28.:

A mostani szezonban sincs még idegenbeli győzelme a gárdának, amely ráadásul a kupából is kiesett. Dárdai azt mondta, az elmúlt hetekben sok kritikát kapott, s a történtekből sokat tanult.

„Nem tudom, kinek állt érdekében, hogy ezt a nyomást mesterségesen gerjessze, de mindenesetre néhány dolgot megtanultam belőle”

- mondta a magyar szakember.

Dárdai előtt még Georg Kessler, Helmut Kronsbein, Jürgen Röber és Falko Götz áll, utóbbiak voltak nála hosszabb ideig a Hertha BSC vezetőedzői.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!