Javításra várva

Király Ernő

Kiszolgáltatottak vagyunk az energiahordozóknak. Ha nincs áram vagy gáz, megáll a háztartás. Egy szolnoki társasház nyolcvan lakója hónapok óta gázszolgáltatás nélkül él. A társasházak sajátja a lassú ügyintézés. Sok lakás, sok tulajdonos, sok egyeztetés, mire döntés születik. És persze akkor még mindig ott van a pénz, amiből soha nincs elég.

Remélhetőleg a Kút utcaiak gondja még a hideg beköszönte előtt megoldódik. Biztos azonban, hogy az őszi időszakban, mint minden korábbi évben, idén is szembe kell nézni többeknek is hasonló bajokkal. Az elöregedett, sokszor ötven-hatvanéves vezetékek hálózata komoly hibaforrás. A hiba feltárása, az engedélyeztetés és a kivitelezés pedig hosszú, kényelmetlen, valamint mindenekelőtt költséges folyamat. Alternatív megoldásként kínálkozik az áram, de ha mindenki áttér a gáz árammal való helyettesítésére, akkor meg az áram­hálózat kerül veszélybe a túlterhelés miatt. 

A megoldás talán egy átfogó pályázati program lenne a régi vezetékek cseréjére, de ehhez hihetetlenül nagy összegű állami támogatásra lenne szükség. Tekintve, hogy Magyarországon a társasházak közül csak panellakásból van több mint félmillió, sok-sok milliárd forint kellene a korszerűsítéshez. A többi, más anyagból épült, régi társasházról nem is beszélve. Így aztán minden bizonnyal még hosszú évtizedeken keresztül együtt kell élnünk az elöregedett gázhálózatok veszélyeivel és toldozni-foldozni, ahol probléma adódik.