Értékes tudás

Kocsis-Szabó Lilla Laura

Manapság igen könnyű a dolgunk az élet legtöbb területén. A lehetőségek, megoldások tálcán sorakoznak, gyakran pedig a székből sem szükséges felállni. Ott van például a vásárlás. Amit nem találunk meg a fizikai térben, arra egyszerűen rábukkanhatunk az online világban. Pár kattintás és már csak a futárra kell várni. Mindemellett a különféle ügyeinket is intézhetjük a világhálón. Mérőóraállások diktálása, számlák, biztosítások fizetése mind olyan feladat, amelyekkel pillanatok alatt végzünk. Ez pedig rendkívül kényelmes így.

Azonban nem teljesen veszélytelen. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mekkora érték az adat, az információ. Érdemes óvatosan bánni velük és alaposan átgondolni mikor mennyit adunk ki belőlük. Sajnos egyre gyakoribbá válnak az online térben elkövetett  csalások. A jelenségről bővebben hírportálunkon olvashatnak. A helyzet nem könnyű, de - ahogyan a cikk is kiemeli - a figyelemfelhívás a megelőzés legfontosabb kulcsa.

Magam is úgy gondolom, hogy kellő utánajárással, tájékozódással sokféle kellemetlen helyzet elkerülhető. Jó pár hónapja kaptam egy csábító emailt, amely igen vonzó összegű pénznyereménnyel kecsegtetett. Két „apróság” miatt töröltem azonnal. Legjobb tudomásom szerint semmiféle online játékban nem vettem részt (tudatosan kerülöm őket). Így nem lehettem én a „szerencsés kiválasztott”.  A másik pedig nagyon egyszerű. A mondat, amely azzal kezdődött, hogy „mindössze néhány adatot”.  A saját ismeretem a megelőzésben legalább olyan jelentőssé vált, mint a lehetséges csalóé a próbálkozásban. Mindkét tudás értékes tehát. Csak sajnos a célok eltérőek.