A legédesebb túra

Kocsis-Szabó Lilla Laura

Amióta az eszemet tudom, édesszájú vagyok. Anyukám alátámasztja ezt a kijelentést, mindig úgy meséli, hogy valahol egy fényevő és Gombóc Artúr között mozogtam kisgyermekként.

Szemkápráztató desszertköltemények
Fotó: Mészáros János

Mára némi fegyelem is társul a dologhoz, de nem tehetek róla: imádom az édes finomságokat! Persze igyekszem mértéket tartani, hiszen a pompás nyalánkságok túlzott fogyasztása az egészségünkre nincs túl jó hatással. De egy cseppnyi, hedonista élvezet beleférhet a napokba.

Biztosra veszem, hogy sokan vagyunk ezzel így.

Az alkalomtól és helyzettől függően más és más csemegére vágynak az ízlelőbimbóink: néha pár kocka is elég egy táblacsokiból, máskor egy-két szelet kiváló házi süti okoz örömöt. Időnként pedig „módmegadósan” cukrászremekműveket fogyasztanánk. Aki az utóbbi élményre vágyott, tegnap megtalálhatta számításait a szolnoki Aranylakatban. Cikkünkben bővebben olvashatnak a Desszert túra az Alföld szívében programól, mellé az ott készült videót is jó szívvel ajánlom. De figyelem! Erősen étvágyerjesztő hatású!

A szemkápráztató desszertköltemények ínycsiklandó titkokat őriznek: a térség jellemző alapanyagaiból készülnek. Egy falat Szolnok, egy harapásnyi Kisújszállás, egy csipet Berekfürdő és így tovább. A helyi éttermek kínálatában fellelhetők az édes fogások, így bárki megkóstolhatja őket. Hogy miért kedveljük ennyire az édes ízeket, arra talán létezik valamilyen tudományos magyarázat. De őszintén, én nem akarom tudni.

Csak annyit, hogy mikor és melyik helyszínre látogatunk családilag egy kellemes desszertre.