Vélemény

2017.08.07. 18:20

Templom, iskola, néha mindkettő

A magyar vidék egyik megtartóereje sokáig a templom és az iskola volt. Ha a szükség úgy hozta, akár egy épületben a kettő.

Mint amit a megyében, Hunyadfalván is megőrzött számunkra a történelem szeszélye. Ugyanis ezek a nagy szellemi, lelki kincset jelentő intézmények gyakran igen szerény körülmények között feleltek meg hivatásuknak.

Így kísérték végig az általuk szolgált közösséget a születéstől kezdve az emberi lét fontos állomásain, amint arra az említett helység könyvtárosának élete is példa.

A néptanító, meg felekezettől függetlenül, a pap volt általában a közösség szellemi vezetője, gondjában, bajában tanácsadója, ha kellett a külvilág felé védelmezője. Ezért ahol megszűnt a számukra ez az igazodási pont, ott előbb-utóbb meghúzták fölöttük a lélekharangot. Nem érdemtelenül ­nevezte Gárdonyi­ Géza lámpásnak a régmúlt idők néptanítóit.

Ha kihunyt a fényük, szétszéledtek, elfogytak a világában élők. Volt időszak, amikor ezt tudva hatalmas erőfeszítéssel néhány év alatt kétezer tanyai tantermet építettek Magyarországon.

Lepusztult, omladozó maradványaikba a megye több pontján ma is belebotolhat az arra járó utazó. Amíg megvoltak, sok jó koponyának adtak olyan útravalót, amivel akár országos hírig is eljutottak a tanyai létből.

Jó emlékezetüket bizonyítja, hogy például a Jászságban, de másutt is, a mai napig visszajárnak hozzájuk egykori neveltjeik, pedig néha már az épület helyét is legfeljebb egy szerény tábla, harangláb jelzi, vagy netán még annyi sem.

Szathmáry István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!