VÉLEMÉNY

2017.08.24. 14:02

Tojáshisztéria: talán „túl lett tolva a bicikli”

Százezrével, de talán már milliószámra törik a tojásokat Európa-szerte. Az ok a fipronil. Bevallom, eddig nem nagyon hallottam erről a vegyületről. Ez az a szer, amelyet az a rovarirtó tartalmaz, amellyel „kezelték” a tojásokat.

Csakhogy a fipronil nem csak a kártékonynak gondolt rovarokat pusztítja el, de a szervezetben felhalmozódva, káros az emberi egészségre is. A tojáshisztéria során tudtam meg azt is, hogy mire jó a héjon látható jelölés: egészen a ketrecig nyomon követhető a tojás eredete.

Megyei termelő(k)től is került fipronillal kezelt tojás a boltokba. Komolyan remélem, hogy senki sem evett meg annyit a vegyszeres tojásból, hogy akár csak a legkisebb egészségkárosodást is elszenvedte.

Baj ugyan van, de ha pánik lenne, az lenne az igazán nagy gond.

Viszont akad itt tanulság is bőséggel: a vásárló jóval óvatosabban fog vásárolni, akár még be is azonosítja az állattartó telepet. A hatóság pedig lesz olyan bátor, és megnevezi az első adódó alkalommal, hogy honnan származik a rovarirtózott élelmiszer.

(Hiszen hallhattunk olyat, hogy Magyarországra nem került „szeres” tojás, a hazai mind egészséges, nincs ok aggodalomra.) Erre jött a hír: mégis van itthon is veszélyes áru.

A fipronilozó termelő – bármennyire is a jó szándék vezérelte a vegyszerezéskor – nem csak maga alatt vágta a fát. Valamennyi tojásossal kitolt. Azokkal a kistermelőkkel is, akik életükben még főzőszappannal sem dörzsölték át a tojást soha.

Az ágazat remélhetőleg nem fog összeomlani, átmeneti megrogyása viszont egyáltalán nem kizárt. A vásárló bizonytalanná, bizalmatlanná vált. Teljesen jogosan.

[embed]http://gph.is/1pwAT0Q[/embed]

Még akkor is, ha fipronil- ügyben is „túl lett tolva a bicikli”. Igaz, félni még mindig sokkal jobb, mint megijedni.

Gutai István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!