Vélemény

2018.01.17. 14:45

Mi van akkor, ha azonnal kellene a gyógyszer? Patika meg sehol...

Könnyen átláthatjuk, hogy a nagyvárosokban jóval több patika működik jelenleg, mint amennyi feltétlenül szükséges lenne. Szolnok belvárosában például szinte egymást érik a gyógyszertárak, melyek különböző akciókat kínálva csábítják a vásárlókat.

Közben viszont a kistelepülések gyógyszerellátása sok esetben akadozik, hiszen az eldugott községekben jó, ha egyáltalán találunk még önálló gyógyszertárat.

A város vonzása érthető módon egyre nagyobb, az emberek szívesen vásárolnak be egyszerre mindent. S ha ráadásul úgy érzik, még kedvezményben is részesülnek, inkább ott váltják ki a gyógyszerüket, nem otthon.

Más a helyzet azonban, amikor hirtelen kell szaladni valamilyen patikaszerért. Akkor bizony szó szerint életmentő lehet, ha helyben van a gyógyszertár, bármilyen kicsi.

Ezért rendkívül fontos tehát a kis forgalmú patikák támogatása, ezért szükséges az idén januártól élő állami beavatkozás a néhány évvel ezelőtt nagy csinnadrattával bevezetett patikaliberalizáció hatásait látva.

Hiszen piaci versenyről beszélni értelmetlennek tűnik olyan környezetben, ahol közel sem egyenlőek az esélyek, az ellátást azonban folyamatosan biztosítani kell.

Ez a segítség tehát több szempontból is életet ment. A gyógyszer ugyanis egészen más dolog, mint mondjuk a fagylalt vagy a jégkrém.

Ha egy településen a cukrászdát nem éri meg fenntartani, legfeljebb bezár.

Ám ha egy gyógyszertár működése lehetetlenül el, azt adott esetben több ezer ember egészsége bánja.

Szilvási Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!