Vélemény

2018.01.18. 18:45

Játszva tanul a busz célközönsége

Még híre-hamva sem volt a ló vontatta omnibusznak, amikor világra jött a magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja, Arany János.

Mészáros Géza

Születésével szinte egy időben kitört a technikai forradalom, kétszáz évvel később pedig egy, a Kárpát-medencét körbeutazó vándorbusz hirdeti a legkiválóbb hazai balladaköltő nagyságát.

Hogy az emberiség nézőpontjából előnyösek vagy hátrányosak voltak-e a felgyorsult világ termékei, a kései utókor és a múltra visszatekintő történelem majd feleletet ad rá.

Arra viszont már tudjuk a választ, hogy a szalontai nótárius többévtizedes szépírói munkásságának haszna volt és vagyon. Hiszen az ez irányú iskolai tanulmányok kötelező bebiflázása nélkül, önszándékból, holnap is igénye lesz a magyar embernek Arany igényes és könnyen fogyasztható műveire.

Jó bornak is kell a cégér, a Petőfi Irodalmi Múzeum ma ezzel együtt is lovat, jelen esetünkben buszt adott a kétszáz éve született neves író-költőnk jeles művészetének terjesztése alá.

A 200-as jelű Arany-busz másfél év alatt utazza körbe a Kárpát-medencét. Eközben több száz magyarlakta település, apró falvak és nagyvárosok kisdiákjai újgenerációs ismereteket kapnak a balladakirályról és királyságának kincseiről. S miként?

A mai fiatalok agyával gondolkodva szervezett vándortárlat az iskolatáskában hagyja porosodni a tankönyveket, bekapcsolja a kamaszok kedvenc okoseszközeit, s már mehetnek is a klikkelések.

A busz célközönsége észre sem veszi, hogy játszva tanul, miközben lexikális tudást, ismereteket, élményeket gyűjt.

Én amondó vagyok, ha a matematikának is lenne efféle „aranyos” vándorbusza, én biz’ bérletet váltanék, és nyomban felülnék rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!