RÁKÓCZIÚJFALU

2019.10.22. 14:00

Számos elismeréssel büszkélkedhet, de a mosolyok fontosabbak számára

Elmondani is sok, mi mindent hozott létre Nagyné Kasza Ilona, aki munkássága során számos elismerést érdemelt.

P. Pusztai Nóra

Nagyné Kasza Ilona kikapcsolódásként szívesen fest mandalákat. Otthonának falát is díszíti néhány szép darab

Fotó: P. Pusztai Nóra

Szívének a legnagyobb boldogságot mégis a segítségnyújtásért cserébe kapott mosolyok okozzák. Idegen nyelvű és magyar publikációk jelentek meg pedagógiai újításairól. A kitartásáról híres Nagyné Kasza Ilonát Rákócziújfalun mindenki óvónőjeként ismerik.

– Kunhegyesen születtem, a kun konokság és kitartás, valamint a tenni akarás az mai napig bennem van – kezdte a nyugdíjas pedagógus.

– Olyan családban nőttem fel, ahol a pontosság és a figyelem érték volt. Emlékszem, szomszédunkban lakott egy család, ahol ikerpár lányok voltak, akiket elzavart az apukájuk világgá, batyut kötött a hátukra. Ők a kapu előtt sírdogáltak. Bementem az apukájukhoz, csípőre tettem a kezem és közöltem, hogy ezek a gyerekek ide valók és engedje vissza őket.

Talán ez a kis történet az egész életemet mintázza… – mesélte Ilona, aki több mint fél évszázada kitart az elképzelése mellett, miszerint az emberek jók, vagy legalábbis jók szeretnének lenni és ő ebben segít nekik. Szerinte a pedagógusok végső célja, hogy feleslegessé váljanak, hiszen az önállósulás útján mindig átadnak egy kicsit az elvégzendő feladatból.

Ilona a kisújszállási gimnazista évek után Törökszentmiklóson pedagógiát tanult, majd végül ott érettségizett.

– A szolnoki városháza előtt sétálva találkoztam a megvédett lányok közül eggyel, aki ajánlotta: keressem fel a művelődési osztályt, hiszen éppen óvónőt kerestek. A második tanévem elején már vezetőnek neveztek ki itt Rákócziújfalun, majd szakfelügyelő is lettem.

Közben megszereztem az okleveles pedagógiai előadó végzettséget, mellyel a pedagógusképző intézetben neveléstudományt taníthattam. Alakulóban volt a városi nevelési tanácsadó, nagyon jó kihívásnak tűnt, hiszen magatartási és tanulási problémákkal küzdő gyerekekkel foglalkozhattam, illetve örökbefogadással, a szülőkkel és gyerekekkel. Mostanában szívesen térnek vissza hozzám, akiket egykor gyerekként segítettem az örökbefogadás rögös útján.

Később a városi tanács művelődési osztályán főelőadóként helyezkedtem el. Tudtam, hogy nem az én világom, de ott is megtaláltam a magam dolgát. Mozgássérült gyerekek kerültek a látóterembe és a Pethő Intézettel karöltve megszerveztem a városban a mozgássérült gyermekek intézményét.

Legalább hat óvónőt vitt el az intézetbe, hogy foglalkozzanak a mozgássérültekkel, mire kialakult kettő, aki szívesen vállalta a feladatot.

– Olyanok kerültek oda, akik a normál csoportba nem tudtak integrálni, de végül ezt is csak beindítottam, majd továbbálltam.

Nagyné Kasza Ilona a nevelési tanácsadó, szakértői bizottság és a szociális módszertani csoport igazgatója is volt éveken át, közben szociológiai szakot is végzett, de a továbbképzések sora itt nem ért véget, hiszen okosíttatta magát, egyebek mellett természetgyógyászatot is tanult. A zürichi Kenessey Intézet individuálpszichológiai képzést hirdetett, mely összefogta a segítő munkában részt vevő embereket.

– Az adleri pszichológiai szinte csoda. Nagy utazás volt számomra és akkor jöttem rá, hogy mennyire tudatos, amit addig szinte ösztönből csináltam – vallja a sokszínű munkásságáról híres asszony. A huszonegy pontból álló nevelési elv alappillérei a megfelelő minta, az együttműködés és a bizalom.

– Létrehoztam egy nonprofit szervezetet: Bátorító Pedagógusok Individuálpszichológiai Műhelye néven, melynek feladata a Veszprémi Egyetem által akkreditált posztgraduális pedagógus képzések szervezése. A program kidolgozásában is részt vettem és rendszeres előadója is voltam. Több külföldi konferenciára is meghívtak, így jártam például Svájcban és Párizsban is.

A különféle képzésekről publicisztikák is születtek magyar és német nyelven. Ahogy a Magyar Individuálpszichológiai Egyesület vándorgyűléséről is kiadványt szerkesztett, melyet a megyeszékhelyen szervezett meg Ilona. A szolnoki rendezvényen neves előadókat hallgathattak a szakemberek. Nagyné Kasza Ilona három könyve bizonyos pedagógusképző intézményekben ajánlott vagy akár kötelező irodalom is lett.

– Már megélni is fantasztikus volt ezt az örökbefogadással kapcsolatos igaz történetet, melyet később papírra vetettem – mondta az egyikről Ilona.

A miniszteri dicsérettel, kiváló pedagógus címmel és a munka érdemrend bronz fokozatával rendelkező hetvenöt éves Ilona még ma is szeretettel gondol vissza mindegyik esetére, mellyel találkozott.

Nagyné Kasza Ilona kikapcsolódásként szívesen fest mandalákat. Otthonának falát is díszíti néhány szép darab
Fotó: P. Pusztai Nóra

 

Számos kihívást vállalt

A szakfelügyelői, vezetői, később szaktanácsadói munka mellett a gyermekvédelemben és óvodai nevelésben is szakértőként dolgozott. A Családvédelmi és Gyógypedagógiai Szolgálat létrehozója, majd a megyeszékhely művelődési osztályának főelőadója volt évekig. A nevéhez köthető a Bátorító Pedagógusok Individuálpszichológiai Műhelyének megalapítása. A munka mellett viszont sosem tétlenkedett. Kikapcsolódásként fest, köt, horgol és nagyon szívesen fest mandalákat, melyek szerinte megnyugtatóak.

– A művelődési házban megtanítottam az asszonyokat kézimunkázni, de még jóga tanfolyamot is szerveztem – mondta Nagyné Kasza Ilona, aki önismereti foglalkozásokat is vezet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!