A férfi, aki továbbra is hisz haldokló szakmájában

2014. február 25. 12:08 Szathmáry István
portré | Szépen formálódik a vesszőkosár Kiss Ödön tiszavárkonyi kosárfonó és vesszőbútor-készítő kezében, míg szót váltunk egymással. Első látásra nem sok eszköz kell ehhez a nagyon ősi mesterséghez, a mester kézügyessége a legfontosabb kellék, de azért nem ilyen egyszerű a dolog.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

– Kilencéves korom óta csinálom, akkor vett magához tanulónak Debreceni Pál Tószegen. Ő nemzetközileg ismert mester volt, de nemcsak a szakmát kaptam tőle. Neki köszönhetek mindent, mert az emberséget, a munka- és a hazaszeretet is tőle tanultam meg. Nem a szüleim neveltek, apámat például ötvenévesen láttam először, így Debreceni Pál indított el az utamon – mondja, miközben néhány fonás után koppanva tömöríti a kalapács a nyirkos, hajlékony vesszőket.


Mint kiderült, ezenkívül főzőüst, gyalu, metszőolló, kés is kell a fonáshoz. Amerikai fűz vesszejét használjuk, mert az a legalkalmasabb erre a munkára – tájékoztat, mikor észreveszi, hogy érdeklődve fogom meg az egyik szálat. Elmondása szerint valaha, még az ő gyermekkorában is tömegével termett mindenfelé az alapanyag, mára mutatóba is alig akad belőle.
– Nemrégen beszéltem egy idős fegyverneki asszonnyal, aki most fejezte be végleg a fonást, sírva mondta, hogy próbáljuk megmenteni ezt a régi szakmát – eleveníti fel egyik élményét Kiss úr.
– Mintegy örökségképpen nekem adta a vesszőfőző üstjét, mint ahogy volt mesteremtől a gyalut kaptam meg, amit szintén nagy becsben tartok – folytatja.

Most két gazdálkodó ismerőse, Rácz Gyula és Molnár Attila segítségével fognak fűztelepítésbe, hogy a jövőben is legyen mivel dolgozni, bár manapság megélhetésnek kevés ez a munka. Kiss úr korábban rokkantnyugdíjas volt, azelőtt a tószegi patikában takarított, mindig valamilyen másik foglalkozást is kellett a fonás mellett végezni a talpon maradáshoz. Most éppen munkát keres, reményei szerint sikerrel.
– Egy nap kell ahhoz, hogy jó, tartós minőségben elkészüljön egy kosár. A négy székből és egy asztalból álló fonott bútor, amit már csak talán öten csinálunk az országban meg két hét alatt készül el. Ha az árát napra elosztom, hát nem elég a megélhetésre. Nem is főleg emiatt fontos számomra a mesterség továbbvitele, hanem tanítom, és a jövőben is szeretném tanítani, hogy minél jobban megmaradjon ezután is.

Kiss Ödön a fiataloknak is szeretné átadni a vesszőfonás mesterségét<br><i>Fotó: Mészáros János</i> Kiss Ödön a fiataloknak is szeretné átadni a vesszőfonás mesterségét
Fotó: Mészáros János

Ezenkívül nagyon szeretem a gyerekeket. Sokáig egy miskolci, sérült gyerekeket nevelő intézményben voltam oktató, ezt infarktus miatt kellett abbahagynom. Most a Napsugár Gyermekházba járok bemutatni a mesterség fogásait. Az Aba Novák Művelődési Központ mellett itt volt a kiállításom is – mondja.
Arról, hogy mi okozta a mesterség iránti csökkenő érdeklődést, Kiss úr véleménye szerint csak részben tehet a jelenlegi pénztelenség. Nincs megfelelő reklám, utánpótlásképzés, kisebb mértékben közrejátszik benne a silányabb dömpingáru, mint a géppel készült, de kevésbé tartós áru betörése is a piacra, bár az utóbbi a gyors elhasználódás miatt szintén visszaszorulóban van.

– Még nem is olyan régen kosárfonó-szövetkezetek is léteztek az országban, itt, Tószegen is volt egy. Vagonszám vitték az árut Hollandiába, Németországba, mára csupán egy, a békési maradt talpon belőlük – állapítja meg szomorúan.
Véleménye szerint a gyenge reklám miatt arrafelé talán már azt sem tudják, hogy például ha szerény keretek közt is, de létezik még magyar vesszőbútor–készítés. A hazai piac meg legfeljebb a kis darabokat, egy kenyereskosarat és hasonlókat keres, arra van az embereknek pénze – foglalja össze a szakma állapotát, miközben egy pillanatra sem pihen a keze, ami alatt sorról-sorra magasodik a készülő vesszőkosár teste.

Kiss Ödön

Született: 1957, Szolnok
Iskolai végzettsége: Nyolc általános, most készül kosár- és fonottbútor-készítésből OKJ-vizsgára.
Család: Özvegy, három felnőtt leánygyermeke van.
Egyéb ismeretei: A kosár- és fonottbútor-készítés mellett elsajátította a kemenceépítés, nádtetőrakás, vagy a régi mintára készülő vert falú épületek emelését is.
Korábbi foglalkozásai: Egy miskolci és egy szolnoki iskolában dolgozott, de húsz éven keresztül időseket is gondozott.

További célkitűzése: A fonásban szerzett több évtizedes gyakorlatát hivatalosan is igazoló OKJ-bizonyítvány megszerzése után érdeklődő fiataloknak szeretné továbbra is oktatni a vesszőfonás ősrégi, de mára háttérbe szorult mesterségét. Mellette bemutatni azokat a fűzfavesszőből készült új, a mai igényekhez igazodó bútorformákat, mint például a boltíves szekrény, melyeket ő dolgozott ki az évek során.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
A férfi, aki továbbra is hisz haldokló szakmájában

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Októberben tér vissza a vászonra Törőcsik Mari

Mészáros Márta Aurora Borealis című filmjében Tóth Ildikóval és Törőcsik Franciskával játszik együtt.

Megemelik II. Erzsébet fizetését

Kissé drágult tavaly a brit monarchia.

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Mert mi másra is lenne jó az internet?

Női kézi-vb: Norvégia és Svédország is a mieink csoportjában

Női kézi-vb: Norvégia és Svédország is a mieink csoportjában

A magyar csapat Bietigheim-Bissingenben a csehekkel, az argentinokkal és a lengyelekkel játszik még.

Őrjítő reformok? Változások előtt a labdarúgás szabályai

Hatvanperces meccseket, gyorsabb játékot és fegyelmezettebb labdarúgókat akar látni a nemzetközi szabályalkotó testület.

NB I: NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK, 2017

ÁTIGAZOLÁS FIGYELŐ. Nincs megállás a Fradinál és Felcsúton, belehúzott a Kövesd is!

DVSC: A mai futball mellett nincs nagy nyereség – a debreceni ikon a Loki Shopról

DVSC: A mai futball mellett nincs nagy nyereség – a debreceni ikon a Loki Shopról

Hétszeres bajnok korábbi játékos vezeti a Debrecen ajándékboltját.

Dortmund: Barcelona helyett Angliába tart a szélső?

A francia internetes portál úgy tudja, a 20 éves labdarúgó már tárgyalásokat folytat a szigetországban.

Világfutball: a Real Madrid uralja a játékosok top 500-as listáját

A spanyol bajnok és BL-győztes királyi gárda 19 fővel képviselteti magát • Két magyar is befért.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér