multisport

2021.07.24. 01:34

Pénteken két magyar sportoló már versenybe szállt

Látványos és hamisítatlan japán hangulatú produkciók színesítették pénteken a XXXII. nyári ötkarikás játékok zárt kapus, ünnepélyes megnyitóját Tokióban. Ezt megelőzően pedig a magyar versenyzők is bemutatkoztak az olimpián.

MTI, Varga Balázs

Balogh Mátyás íjász a férfiak rangsoroló versenyén

Fotó: Illyés Tibor/ MTI

Az „Érzelmek egyesítenek” (United by Emo­ti­ons) című hivatalos program egy videóval, valamint az azzal összekombinált élő előadással kezdődött, majd egy újabb videó következett, benne a 2013-as eredményhirdetéssel, amikor a japán főváros elnyerte a 2020-as játékok rendezési jogát. A felvételek aztán a felkészülést, az építkezést és a tervezést voltak hivatottak megmutatni, azonban a 2020-as esztendőnél baljós hangulatúvá vált a zene, és a sötét árnyalatú képekkel a koronavírus-járványra utaltak a készítők.

A 2021-es év megjelenítésekor viszont az újrainduló világot szimbolizálták a videóban, miközben bemutatták, hogy a különböző sportágakban szereplő versenyzőknek mennyi akadályt kellett leküzdeniük, hogy ott lehessenek Tokióban.

Később egyperces csend következett a koronavírus-járványban elhunytak emlékére, majd a küzdőtér közepére került az olimpiai öt­ka­ri­ka, az előadás ezen részét pedig tűzijáték zárta. A sportolók bevonulását egy szimfonikus zenekar „készítette elő”, majd – elsőként Görögországgal – elkezdődött a küldöttségek megérkezése.

A magyarok 143.-ként értek az Olimpiai Stadion küzdőterére, a zászlót Cseh László négyszeres ötkarikás ezüstérmes és kétszeres világbajnok úszó, valamint Mohamed Aida tőrvívó vitte, aki hazai rekorderként hetedszer vehet részt nyári játékokon – az olimpiák történetében először volt két zászlóvivő. A nők piros-fehér-zöld, kimonószerű ruhában vonultak, míg a férfiak sötétzöld nadrágot és piros-fehér-zöld felsőt viseltek. A magyar csapat 173 tagú, többen azonban hiányoztak a ceremóniáról, mert vagy még meg sem érkeztek a japán metropoliszba, vagy a hétvégén már verseny vár rájuk.

A bevonulás után egy videós összeállításban a 100 éves Keleti Ágnes is feltűnt, mint a legidősebb élő olimpiai bajnok. A műsor végén Tokió is bemutatkozott, és megérkezett az olimpiai fáklya is, mellyel Oszaka Naomi négyszeres Grand Slam-torna-győztes teniszező a Fudzsi hegyet formázó építmény tetejére sétált és meggyújtotta a lángot.

Két magyar bemutatkozott

Könnyed továbbjutással kezdődött meg az olimpia magyaros része Tokióban: az evezős Pétervári-Molnár Bendegúz az első előfutamában a második helyen végzett a norvég Kjetil Borch mögött, úgyhogy folytathatja útját a remélt A döntőig. A 28 éves versenyző az eredeti tervekkel ellentétben hétfő helyett vasárnap áll rajthoz a negyeddöntőben.

– Nem volt rossz, ám kicsit jobban szétestem, mint szoktam, jobban is savasodtam – nyilatkozta Pétervári-Molnár Bendegúz a Nemzeti Sportnak a vegyes zónában. – Még nem állt át a szervezetem teljesen, eléggé megviselt a kiutazás. Jobban ki kell pihennem magam a negyeddöntőre, mégis bizakodhatok, mert kontrolláltam a pályát, és a továbbjutás biztosan meglett. Szerettem volna a norvéggal menni, ráadásul lehetőleg végig. Ez nem sikerült, mert ötszáznál meglógott, utána pedig nem éreztem szükségét, hogy feleslegesen űzzem, robbantsak és nagy energiákat elégetve utolérjem.

A nap másik magyar versenyzője Balogh Mátyás volt, aki 632 körös teljesítménnyel a 61. helyen végzett a férfi íjászok pénteki rangsorolóversenyében. Mindez azt jelenti, hogy a Ma­lév SC 21 éves sportolója így a keddi első fordulóban, a 32 közé jutásért a sportág egyik kiemelkedő alakjával, az olimpiai és világbajnok dél-koreai Kim Vudzsin­nel találkozik majd.

Balogh Mátyás íjász a férfiak rangsoroló versenyén
Fotó: Illyés Tibor/ MTI

Szombat hajnalban több honfitársunk is megkezdi szereplését az ötkarikás játékokon, többek között a szolnoki asztaliteniszező, Szu­di Ádám vegyes párosban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!