Túl a Naprendszeren

2020.08.12. 17:22

Látványos videón az amerikai exobolygóvadász felvétele

A csillagos ég mintegy 75 százalékáról gyűjtött adatokat a TESS, a NASA exobolygóvadász űrszondája.

A TESS-t (Transiting Exoplanet Survey Satellite) még 2018-ban bocsátották fel. Kétéves misszióját július 4-én fejezte be, ezalatt 66 új exobolygót, vagyis naprendszerünkön kívüli planétát, valamint majdnem 2100 exobolygójelöltet fedezett fel, ezek adatainak elemzésén a csillagászok még dolgoznak.

In two years in space, " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@NASA's TESS spacecraft🛰 has mapped 75% of our sky, an enormous area of coverage that gives scientists unprecedented opportunities to search for new worlds beyond our solar system, as well as other cosmic phenomena. https://t.co/R3S1G2N3A6 pic.twitter.com/VaQy9A4gEU

Extraszoláris bolygóknak, vagy röviden

exobolygóknak nevezik azokat a bolygókat, amelyek Naprendszerünkön kívül, vagyis idegen csillagok körül keringenek.

„A TESS már most, kiterjesztett küldetésének kezdete előtt óriási siker” – mondta el a Phys.org tudományos hírportálnak Patricia Boyd, a projekt munkatársa az amerikai űrkutatási hivatal greenbelti Goddard űrkutatási központjában.

A TESS négy kamerájával nagyjából egy hónapon át vizsgálja a csillagos ég egy-egy szeletét, amelyeket szektoroknak neveznek.

Első évében a déli égbolt 13 szektorát térképezte fel, a következő évben az északi égbolt adatait rögzítette. A kiterjesztett misszióhoz megfordult, hogy újra a déli eget vizsgálja. Az adatgyűjtés és -feldolgozás módját közben fejlesztették, most minden tíz percben, vagyis háromszor nagyobb sebességgel készít teljes képet, mint első missziója idején.

A fejlesztésnek köszönhetően

húsz másodpercenként méri meg csillagok ezreinek a fényerejét,

korábban ezt kétpercenként tudta elvégezni.

Az új missziónak 2022 szeptemberében lesz vége. Egy évet a déli égbolt méréseivel tölt, majd 15 hónapon át vizsgálja az északi égboltot, valamint a Föld Nap körüli elliptikus pályája menti területeket, amelyeket korábban nem térképezett fel.

In early 2020, scientists announced TESS’ first Earth-size planet in its star’s habitable zone. TOI 700d is a little larger than Earth and probably rocky. Based on TESS and " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@NASAspitzer, researchers were able to model potential weather systems. @NASAWebb could tell us more. pic.twitter.com/xFuZKGZwwX

A TESS eddigi felfedezései közül az egyik legjelentősebb egy Földnél alig nagyobb planéta, a TOI 700 d, amely a csillaga körüli lakható övezetben kering, a Földtől mindössze 100 fényévnyire.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!