Tényleg történelmi pillanat

2021.09.16. 09:13

Eljött a magánűrrepülés ideje: felszállt a csupa civil űrhajós vezette SpaceX

Első alkalommal indult Föld körüli pályára kizárólag amatőr űrhajósokból álló személyzettel űrhajó – közölte a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat.

A SpaceX Dragon automatizált űrkapszuláját négy civil utasával egy Falcon 9-es hordozórakétával helyi idő szerint szerdán délután indították útnak a floridai Kennedy űrrepülőtérről.

Az Inspiration4 névre keresztelt misszió nagy előrelépést jelenthet az űrturizmus kiépítésében.

A háromnapos orbitális útra

a 38 éves Jared Isaacman amerikai milliárdos üzletember bérelte ki a Dragon űrkapszulát.

A Time magazin értesülései szerint a négy űrturista útja 200 millió dollárba került.

Isaacman és három társa, Sian Proctor, Hayley Arceneaux és Chris Sembroski 580 kilométeres magasságban, vagyis a Nemzetközi Űrállomás (ISS) keringési pályájánál magasabban, nagyjából 30 ezer kilométer óránkénti sebességgel száguldva másfél óránként kerülik meg a Földet.

AFP

A fenti képernyőfelvételen a SpaceX élő internetes közvetítéséről a legénység tagjai (jobbról) Hayley Arceneaux, Jared Isaacman, Sian Proctor és Christopher Sembroski láthatóak, miután becsatolták magukat a Crew Dragon kapszulában az Inspiration4 indítása előtt a NASA floridai Kennedy Űrközpontjában.

Bár a négy űrhajós öt hónap szigorú felkészülést tudhat maga mögött, az űrkapszula irányításával nem lesz gondjuk, ezt a feladatot ugyanis a földi irányítószemélyzet, illetve az automatizált rendszerek látják el. Mindemellett Isaacman és három társa nemcsak üdülni fog a Föld körüli pályán, hanem orvostudományi kísérleteket is elvégeznek majd, amelyek

„kihatással lehetnek a földi egészségügyre, illetve a jövendőbeli űrrepülésekre is”.

A képen a Föld látható az űrhajó kupolájából nézve.

View from Dragon’s cupola pic.twitter.com/Z2qwKZR2lK

Az utazásról dokumentumfilm is készül a Netflix streamingszolgáltató megbízásából. Az ebből származó bevételekből az amerikai Tennessee állam egyik gyermekkórházát fogják támogatni.

Borítóképen és illusztráción a civil legénység a kilövés előtti pillanatokban

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!