Digitália

2023.06.30. 06:00

A mesterséges intelligencia által „írt” hülyeségek az Amazon könyvek bestsellerlistáján tündökölnek

A világ legnagyobb könyvesboltja, az Amazon bestsellerlistája a „Sárgabarack vonalkód architektúra”, „Jessica figyelme” és más, hasonló című könyvekkel telt meg.

MW

Forrás: Shutterstock

Hétfőn és kedden elárasztotta az Amazon Kindle Unlimited bestsellerlistáját több tucat mesterséges intelligencia, a ChatGPT és társai által generált zagyvaság.

Szerda reggel aztán úgy tűnt, hogy az Amazon fellépett az MI által kalapált könyvek áradata ellen, mert átmenetileg letisztult az eladási sikerlistájuk. Az események tanulsága, hogy a „szerzők” bárki és bármi által kalapált szöveget felküldhetnek könyv gyanánt a platformra, hogy bevételt szerezzenek, s tényleg „mindenkinek jut legalább 15 perc hírnév”. Sőt, nem csak 15 perc, mert az említett bestsellerek napokig vezették a listákat, s most is elérhetőek „a világ legnagyobb könyvesboltjában”, miként az Amazon szereti nevezni magát.

A mesterséges intelligencia-botok feltörték az Amazont

– írta Caitlyn Lynch egy hétfői tweetjében.

„Vessünk egy pillantást a Teen & Young Adult Contemporary Romance eBooks legjobb könyveinek listájára. 19 valódi könyv látható: a többi mind mesterséges intelligencia által generált ostobaság.”

Az Amazon hivatalosan nem reagált, szerdára mégis ezen művek túlnyomó többsége leesett a bestseller-lista tetejéről. De még mindig megvásárolhatók a platformon.

Íme, néhány cím, szó szerinti fordításban: „Amikor a három támadás”, „Sárgabarack vonalkód architektúra”, „A megvilágosodáshoz vezető út fáradságos”, „Tu isten motyog”, „Ma La Er gúnyosan horkant”, „Jessica figyelme” és így tovább.

Lynch mellékelt képernyőképet az egyik könyvről, amely szerda reggel a 90. helyen állt a tini kortárs romantika kategória Top 100 bestseller listáján. A kötet a „Várj, szeretsz engem” címet viseli, borítóján fekete-fehér fotó látható egy sirályról. A bestsellernek egy darab egycsillagos értékelése van, ami „hamis AI-generált könyvnek” nevezi.

 

Az efféle könyvek tömege nem csak a naiv olvasónak, hanem a valódi íróknak is elveszi a kedvét, mert az Amazon részben aszerint fizet nekik, hogy hány oldalt olvastak el munkájukból a Kindle-felhasználók – figyelmeztet Lynch.

A keddi bestsellerlista képernyőképén látható tizenhat könyvből mindössze kettő tűnik igazinak.

Ha az Amazon óriásvállalat nem tesz lépéseket „könyvkiadása” megmentésére, a helyzet tovább fog romlani, írja a Vice. A YouTube-on, TikTok-on, Redditen ugyanis több száz oktatóvideó, szöveg olvasható-látható, amelyek részletesen elmagyarázzák, hogyan lehet néhány óra alatt könyvet írni és azt sikeresen publikálni is.

A szerzők többsége persze nem tünteti fel, hogy könyvének nagy részét egy mesterséges intelligencia szoftver írta.

Az említett műalkotások most éppen nem szerepelnek a bestseller-lista élén, de továbbra is megvásárolhatók az Amazonon, és a felhasználók akár beléjük is lapozhatnak. Mint például egy bizonyos Ha Phuong Nga által írt, április 4-én megjelent „Apricot bar code architecture” (Sárgabarack vonalkód architektúra) címűbe.

A kötet szó szerinti fordításban ezzel a mondattal kezdődik:

„Fekete csipke pizsama, nagyon rövid szoknya, s ami a legfontosabb, most ez a csipke pizsama teljesen nedves.”

A vélhetően vietnámi alkotó pár napig bestseller volt Atwood, Coelho, Rowling, Collins, Obama, Carnegie és – ki más, mint George Orwell társaságában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!