Digitália

2023.09.15. 06:00

Franciaország szerint az iPhone 12 sugároz, leállítják az értékesítését

Az Apple azt válaszolta, hogy készülékei normális mennyiségű sugárzást bocsátanak ki. A francia kormány viszont biztonsági aggályok miatt leállította az iPhone 12 értékesítését.

MW

Forrás: Shutterstock

Az első botrány: sugárzás

A francia szabályozó hatóságok kedden leállították az iPhone 12 értékesítését, mert szerintük aggályos, hogy az iPhone-ok törvényes határértéket meghaladó mértékű sugárzást bocsátanak ki. A Nemzeti Frekvenciák Ügynöksége (ANFR) közölte, hogy

munkatársait kiküldi az Apple boltjaiba, hogy biztosítsák, a készüléket ne árusítsák, és fenyegetőzött, hogy visszahívja az összes forgalomban lévő iPhone 12-t, ha a cég nem oldja meg a problémát.

Az Apple meg közölte, hogy telefonjai igenis megfelelnek a nemzetközi sugárzási irányelveknek.

Ráadásul mindez csak órákkal azelőtt zajlott, hogy az Apple ünnepélyesen bejelentette az iPhone 15-öt. A francia hatóság viszont bejelentette, hogy az iPhone 12s-t ideiglenesen kivonták a francia piacról, „mivel ezek az eszközök nem felelnek meg az európai előírásoknak”. Az ANFR szerint a tesztek megállapították, hogy a telefon „fajlagos abszorpciós rátája”, amely az emberi test által elnyelt elektromágneses hullámok szintjét méri, meghaladja az Európai Unió által meghatározott határértékeket.

Az EU-szabványok az ázsiai és észak-amerikai szabványoknál alacsonyabb megengedett sugárzási szintet írnak elő, rendkívüli óvatosságból, a fogyasztóbarát európai szabályozási mód szerint. Az ANFR megállapította, hogy az iPhone 12 fajlagos abszorpciós rátája öt milliméteres távolságban meghaladja a törvényes határértéket, ez pedig

veszélyes, ha a telefon a kézben vagy a nadrágzsebben van.

A kabát zsebében vagy táskában elhelyezett telefon sugárzása törvényes határokon belül van.

Jean-Noel Barrot, Franciaország digitális gazdaságért felelős minisztere, aki az ANFR-t felügyeli, állítólag azt mondta a Reutersnek, hogy egy szoftverfrissítés megoldhatja a problémát. „Az Apple várhatóan két héten belül válaszol” – mondta Barrot. „Ha ezt nem teszik meg, készen állok elrendelni az összes forgalomban lévő iPhone 12 visszahívását. A szabály mindenkire ugyanaz, beleértve a digitális óriásokat is.” Barrot azt mondta, hogy az ANFR megállapítása „hógolyó-effektust” eredményezhet az EU más országaiban hasonló intézkedésekre.

Mielőtt valaki eldobná az iPhone-ját, vegye figyelembe, hogy a legtöbb elektronikus eszköz sugárzást bocsát ki. De nem minden sugárzás „ionizáló” sugárzás, ami leolvaszthatja a bőrt, vagy nagy mértékben megváltoztathatja a DNS-t. A gyertya által kibocsátott hő például a sugárzás egy formája, és néhány centiméteres távolságban teljesen biztonságos.

A második botrány: politika

Az USA kontra Kína okostelefonos gazdasági háború már tart egy jó ideje, csak most napi aktualitást is kapott. Aktuálisan azt látjuk, hogy az Apple százmilliárd dollárokat vesztett piaci értékéből, a teljes ellátási lánc sokkot kapott – a kínai technológiai gyártók részvényei viszont megugrottak.

Az a kérdés, hogy ki adta vissza először a pofont?

Ha emlékszünk, Kína már régen megcsinálta a ma The Great Firewall néven ismert rendszert. Ezzel egyszerűen levágta 1,4 milliárdos lakosságát az amerikai internetes szolgáltatásoktól, eltűnt vele például a kínaiaknak a Google és a Facebook. Ellenben a tiltás mintegy mellékhatásként feltáplálta a kínai technológiai birodalmakat, például az Alibaba Groupot, a Tencentet és társait.

Ezután az amerikai kormányzat kilőtte nyilát a Huawei okostelefon-üzletére. A kiváló okostelefongyártót, amely hovatovább azzal fenyegetett, hogy Kína Apple-jévé válik, hirtelen elzárták a kulcsfontosságú technológiáktól és szoftverektől, hogy (sikeresen) letaszítsák az okostelefon-piac vezető pozícióiról.

Kína egy hete visszalőtt: a Wall Street Journal és a Reuters arról számolt be, hogy

először megtiltották a központi kormányzat alkalmazottai számára az iPhone-ok használatát, majd egy nap múlva a hírek szerint kiterjesztették a tilalmat a helyi önkormányzatok dolgozóira és az állami tulajdonú vállalatokra is.

A Nikkei azt írta, egy állami vállalat közölte alkalmazottaival, hogy aki üzleti titkokkal dolgozik, a jövő hónaptól nem hozhatja munkába iPhone-ját, Apple óráját vagy AirPodját.

Kína az Apple egyik legnagyobb piaca, bevételének közel egyötödét termeli. Nagy-Kína – beleértve Kínát, Hongkongot és Tajvant – az Apple harmadik legnagyobb piaca, és a tavalyi 394 milliárd dolláros eladása 19%-át adta.

Kína kulcsfontosságú az Apple sikere szempontjából, de az Apple a kínai gazdaság számára is kritikus fontosságú

– mondta Morgan Stanley elemzője, Erik Woodring. Az Apple termelése továbbra is Kínában összpontosul, termékeinek körülbelül 90%-a ott készül. A tajvani alapítású Apple beszállító, a munkásait hírhedten sanyargató Foxconn Kínában működteti több mint 1,2 millió embert foglalkoztató megagyárait. A politikai instabilitás és a járvány miatt azonban az Apple felgyorsította a termelés egy részének máshová, köztük Vietnamba és Indiába való áthelyezését. Az IPhone 14 gyártását Indiába helyezték át.

Az Apple megint az Egyesült Államok és Kína között dúló geopolitikai (-gazdasági) meccs technológiai áldozatának szerepében találta magát.

Mi történt ma?

A kínai külügyminisztérium cáfolta a sajtóértesüléseket, hogy a kormányzati szervek felszólították volna az alkalmazottakat, hogy hagyják abba az iPhone-ok használatát.

Kína szerintük nem adott ki olyan törvényt, rendeletet vagy irányelvet, amely megakadályozná az Apple termékeinek használatát.

„Kínában semmilyen törvény, szabályozás vagy dokumentum nem létezik, amely megtiltaná az olyan külföldi okostelefon-márkák megvásárlását vagy használatát, mint például az iPhone” – jelentette ki Mao Ning kínai külügyminisztériumi szóvivő.

Anélkül viszont, hogy részletekbe bocsátkozott volna, diszkréten megjegyezte: „néhány mobilszolgáltató” biztonsági hiányosságokat fedezett fel az iPhone-nál.

Labda itt, szerva ott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!