Digitália

2023.11.22. 06:00

Kilenc technikai hiedelem, amiből egy szó sem igaz

Némelyiknek régebben még volt is némi igazságalapja, de a többségük csupán tévedés.

MW

Forrás: Shutterstock

1. tévhit: A privát böngészés privát

Tény: Hiába kapcsolja be böngészőjében az inkognitó-módot, az internetszolgáltatók, a hirdetők és a webhelyek továbbra is észrevehetik. Ez a megoldás legfeljebb arra jó, hogy a számítógépéhez ülő családtag vagy kolléga nem látja meg olyan könnyen, hogy mit nézett előtte az interneten.

Mindig jelentkezzen ki a személyes netes fiókjaiból, és valódi adatvédelmet akar, fontolja meg a VPN használatát.

2. tévhit: Minél több megapixel, annál jobb a kamera

Tény: A képpontok száma csak egy adat a sok közül: a mostani lapok címlapképei gyakran 20 megapixel alatti kamerákkal készülnek. A lencse és a szoftver ugyanolyan fontos a fotózásban.

És még valami: családi és turista fotókat csak akkor fényképezzen RAW-ban, ha utólag, professzionálisan fel akarja dolgozni, mert hatalmas helyet foglalnak el az ilyen kiterjesztésű fájlok a készüléken.

3. tévhit: A Mac a számítógépek támadhatatlanul biztonságos erődítménye

Tény: Biztonságosak, de nem legyőzhetetlenek. Ha kevesebb is, de Mac-re szintén készülnek szép számmal rosszindulatú programok. Bármilyen operációs rendszert használ, rendszeresen frissítse és ne hagyja ki a biztonsági javításokat.

4. tévhit: A fájlok törlése azt jelenti, hogy örökre eltűnnek

Tény: Megfelelő eszközökkel a fájlok digitális zombik módjára újjáéledhetnek. A számítógépünk Lomtárát inkább tekintsünk ideiglenes befogadó zónának. Külön fájlmegsemmisítő szoftverre van szükség ahhoz, hogy az érzékeny dokumentumokat valóban törölni tudjuk.

5. tévhit: A telefon éjszakai töltése tönkreteheti az akkumulátort

Tény: A modern telefonok okosabbak, mint gondolnánk. A legtöbb okostelefonban megtalálható lítium-ion akkumulátorok már beépített áramkörökkel rendelkeznek, hogy megakadályozzák a túltöltést. A biztonságos és hatékony töltés érdekében használjunk a gyártó által jóváhagyott töltőket.

Ebből a tévhitből annyi az igazság, hogy a mobil akkumulátorának akkor lesz a leghosszabb az élettartama, ha a töltöttséget 20 és 80 százalék között tartjuk.

6. tévhit: Elromlik a számítógép, ha mágnest használ a közelében

Tény: A mai SSD-meghajtókat ez nem zavarja. A mítosz még a hajlékonylemezek idejére nyúlik vissza, amelyeket mágnesekkel le lehet törölni.

Ennek ellenére legyünk óvatosak az erős mágnesekkel a régebbi merevlemezek és a monitor közelében.

7. tévhit: Az ingyenes Wi-Fi biztonságos

Tény: az ingyenes Wi-Fi nagyon gyakran az internetes leskelődők-jelszólopók játszótere. Használjunk VPN-t a nyilvános hálózatokon, és soha ne végezzünk érzékeny pénzügyi tranzakciókat, ne küldjünk intim üzeneteket, képeket ingyenes Wi-Fi-n.

8. tévhit: Több sáv a mobil kijelzőjén = jobb telefonszolgáltatás

Tény: A sávok a jel erősségét mutatják, nem a minőségét. A kevesebb sáv, de kevésbé zsúfolt frekvencia gyakran tisztább telefonhívásokat biztosíthat. Érdemes megfontolni a Wi-Fi-alapú hívást a gyenge jeleket mutató területeken.

9. tévhit: A számítógépeknek nincs szükségük pihenésre

Tény: A gépek is „elfáradhatnak”. Hetente legalább egyszer indítsa újra a számítógépet, hogy törölje az ideiglenes fájlokat és biztosítsa a zökkenőmentes működést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!