Egészség

2007.02.24. 12:17

Már luxus az egészségünk?

Egészséges életmód, bioélelmiszerek — manapság sokat hallhatunk ezekről. Ám amikor a befizetendő számlákra pillantunk, mindez luxusnak számít. A szűk pénztárca miatt nem vagyunk egészségtudatosak?

SZOLJON

Nyugatról jön a biokóla

Furcsának tűnhet, de léteznek olyan bioitalok is, melyek nem egészségesek szervezetünk számára, tápértékük elenyésző vagy egyáltalán nincs. Ilyen például a bioCola, (a nyugati országokban vagy az USA-ban már ilyen is kapható) nyilván sokkal jobb, mint a jól ismert társa, de egészségesnek azért nem nevezhető.

— Valószínűleg én is többször vásárolnék bioélelmiszert és wellness-központokba is elmennék, ha nem kellene így beosztani a havi fizetésünket — meséli egy szolnoki családanya. — Minimálbéren vagyok, férjem nettó nyolcvanezret keres. Két iskolás gyermekünk van, az ő taníttatásuk nem olcsó. Ha befizetjük a számlákat és esetleg beesik egy-két nem várt kiadás, annyi pénzünk marad, hogy a havi élelmiszerre elég legyen. Azok az ételek általában nem bioáruk. Őszintén szólva nem sokszor jártam még ilyen élelmiszereket árusító üzletben — sóhajt Szendiné Elvira.

Vele ellentétben minden héten betér egy-egy bioboltba Szabó Aranka. — Nem felvágni akarunk azzal, hogy bioélelmiszereket vásárolunk. Kényszerűségből teszünk speciális termékeket a kosarunkba — mondja a fiatalasszony. — Férjem tejcukorérzékeny, kislányom szervezete pedig a búzalisztet nem tudja feldolgozni. Tudom, ma már a bevásárlóközpontokban is megtalálnám a megfelelő élelmiszereket, de a bioboltokban mindent egy helyen megkapok, s ha szükség van rá, segítséget is kapok az eladóktól — mondja az édesanya. — Ez így igaz.

Aki igényli, annak tanácsokat is adunk — hangsúlyozza egy szolnoki biobolt munkatársa. — Segítünk a vásárlóknak, olykor próbáljuk „jobb belátásra” bírni az embereket. Előfordult, hogy egy házaspár tökmagolaj-kapszulát keresett, mi inkább hidegen sajtolt olajat kínáltunk nekik. Az természetesebb és hatékonyabb lehet — teszi hozzá a kereskedő. Az eladók tapaszatalatai szerint elsősorban a fiatalok keresik a bioélelmiszereket. Ők már egészségtudatosabbak, s talán nagyobbra nyitják a pénztárcájukat is. Az idősebbek ritkábban, szinte soha nem vesznek bioélelmiszeret. Ők arra hivatkoznak, hogy túl drága az eféle áru.

— Valójában pedig nem sokkal kerülnek többe a bioételek. Amennyivel drágábbak, annyival egészségkímélőbbek és talán ízletesebbek is — állítja a szolnoki eladóhölgy. Mindennek ellenére úgy tűnik, mi magyarok, mégsem valljuk magunkénak az egészséges élet szemléletmódját. Ha befizetjük a törlesztőrészleteket, s letudjuk a rezsit, talán kimehetünk a piacra és kosarunkba tehetünk néhány gyümölcsöt és zöldséget. Ha mód van rá, bioárut...

Mi tekinthető bioélelmiszernek? A biotermékek csomagolásán a következő információknak kell szerepelniük: az „ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó termék” feliratnak, a termelő vagy gyártó cég nevének, a termék lejárati idejének. Fel kell tüntetni a termék részletes és pontos összetételét, az adott terméket ellenőrző szervezet nevét és kódszámát. A magyar termékeknél a HU-ÖKO-01, illetve HU-ÖKO-02-es jelölést keressük. A külföldi termékeknél is fel kell tüntetni a termékeken az ellenőrzést végző szervezet nevét és kódszámát. A biotermékek előállítását igen szigorú előírások szabályozzák, melyek a vegyszerezésre, a megművelt földre, a tartási vagy termesztési körülményekre egyaránt vonatkoznak. Pontosan ennek köszönhető, hogy a biotermékek gyakorlatilag nem tartalmaznak vegyszer- vagy gyógyszermaradványokat.

Hogy mondják külföldön, azt, hogy „bio”? Angolul: organic Németül: biologisch, ökologisch Franciául: biologique Olaszul: biologico Spanyolul: ecológico Dánul: okologisk Finnül: luonnonmukainen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!