Egészség

2007.04.18. 09:05

Védőoltások rendszere a járványok ellen

Egykor rettegett betegségek ellen védenek azok az oltások, melyeket manapság rutinszerűen megkap minden kisgyermek.

SZOLJON

A torokgyík vagy a járványos gyermekbénulás több mint tíz éve nem bukkant már fel hazánkban, rózsahimlő, mumpsz is csak néha fordul elő. Mindez annak köszönhető, hogy a kötelező védőoltást a magyar gyermekek több mint 98 százaléka időben megkapja. Amint dr. Faragó Éva, a tisztiorvosi szolgálat regionális járványügyi osztályvezetője keddi sajtótájékoztatóján elmondta, az egészségügyi világszervezet idén is meghirdette az Európai Védőoltási Hetet.

Ennek üzenete, hogy mindenkinek szüksége és joga van az oltások által nyújtott védelemre. — A megyében gyakorlatilag minden gyermek megkapja a kötelező oltásokat, melyek tíz különböző betegség ellen védenek — mondta Faragó Éva. — Olykor szülői hanyagság miatt tolódik az oltások beadása. Ilyenkor először a védőnők szólítják fel a szülőket, majd ha ez hatástalan marad, az ÁNTSZ küld határozatot, sőt bírságot is kiszabhat. Még ritkábban fordul elő, hogy a szülők tudatosan tagadják meg az oltást. Mivel azonban iskolába csak az a gyermek mehet, aki megkapta a kötelező oltásokat, legkésőbb addig minden eset lezárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!