Egészség

2007.09.16. 10:12

Szüzet szüntess – de milyen áron?

Egy felmérés szerint a tinédzser fiúk átlagosan 17, míg a lányok 15, illetve 16 éves koruk között intenek búcsút az ártatlanságuknak. A kutatás azt is kimutatta, hogy a szüzesség elvesztése ma már sokszor nem érzelmi alapon történik, hanem puszta nagyzolásból, menőzésből.

SZOLJON

A kamaszok igyekeznek egymásnak, és a barátaiknak megfelelni, szeretnének mások előtt felnőttnek tűnni. Így a szüzességet sokszor kínosnak érzik. Ám az idő előtt, pusztán menőzésből elveszített ártatlanság egy életre rányomhatja a bélyegét a fiatalok későbbi szexuális életére.

- 14 éves voltam, és beleszerettem egy nálam öt évvel idősebb férfiba. – mondta a kisújszállási Niki. – Már egy hónapja jártunk, amikor is rágni kezdte a fülem, hogy szerinte túl idős vagyok már a szüzességhez. Hetekig beszélt nekem arról, hogy nagyon vigyázni fog rám, ígérgetett fűt-fát, azt mondta nem fog fájni. Az egyik este elmentem hozzá dvd-t nézni, amikor is ő odaült mellém, átölelt és a fülembe súgta, hogy szerinte elérkezett az idő. Hagytam, hogy kényeztessen, és átvegye az irányítást. – mesélte tovább a történetét a fiatal lány. - Nem tartotta be, amit ígért, nem figyelt az érzéseimre, és nagyon heves volt. Fájt, könnyeztem, és kértem, hogy hagyjuk abba, de ő meg sem hallotta. A szüzességem elvesztése egy trauma volt az életemben, amin nagyon nehezen tudtam túllépni. – mondta a könnyeivel küszködve a fiatal lány.

A fiatalok viselkedését az ártatlanság elvesztésével kapcsolatban számos felmérés, kutatás, és könyv vizsgálja. A tinik sokszor hiányos ismeretekkel is ágyba bújnak valakivel.

- A fiatalok hatalmi kérdést csinálnak a szüzesség elvesztéséből. –adta tudtunkra Dr. Váradi Emma, pszichológus. – Egy kamaszokból álló bandában mindig az a vezető egyéniség, aki már túl van az első szexuális együttléten. A többiek követni akarják, úgy érzik, hogy az ártatlansággal nem lehetnek teljes értékű tagjai a csapatnak. A tinik között számos tévhit is terjeng, amik súlyos problémákhoz vezethetnek. Tudniuk kell, hogy egy szűzlány is ugyanúgy teherbe eshet, mint egy idősebb, tapasztalt társa, így mindenki tartsa szem előtt a védekezés fontosságát. – fejtette ki a középkorú nő.

Vannak azonban olyan kamaszok is, akik nem adják oda az ártatlanságukat pusztán a nagyzolás, vagy a hirtelen fellángolás miatt. Ők a tökéletes alkalmat, és partnert várják.

- 18 éves vagyok, és még szűz. – mondta a középiskolás András. Ezt egyáltalán nem érzem kínosnak, mert nekem legfontosabb az iskola. Sokat tanulok, így partnert is nehezen találok. Rendes, őszinte lányra vágyom, aki valóban megért, és elfogad. – mesélte őszintén a szolnoki fiú. – Nem tudom elviselni azokat a fiúkat, akiknél ha a szakmájuk után érdeklődsz, azt felelik, hogy: „szűzoltó”. Visszataszító, ahogy kihasználják a lányokat. – tette hozzá ingerülten a srác.

A kíváncsiság, a menő társaság ugyan nagy hajtóerő, ám megéri türelmesnek lenni. Az elsietett és megbánt együttlétet ugyanis nem lehet visszacsinálni. Az ártatlanságot annak kell adni, aki erre valóban érdemes.

Számos film foglalkozik a szüzességgel, és annak elvesztésével. Aki látta már a Kids, azaz „Kölykök” című filmet, annak egy igazán sokkoló élményben volt része. Larry Clark alkotása hiteles képet ad a nagyvárosi, elzüllött kamaszokról, a szüzesség elvesztéséről, a HIV fertőzés felbukkanásáról. A tanulságos, ám egyben botrányos film számos olyan kérdést jár körbe, ami minden fiatalt érint és foglalkoztat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!