Csodás lelet

2018.05.11. 10:34

Egy kisebb vagyon került elő a 16. századból

Öt-hatezer darab, az első mérések szerint tizenegy kilogramm lengyel veretű ezüstpénzt találtak egy építési területen. Ez akkoriban körülbelül egy katonaszázad havi zsoldja lehetett.

Fotós: Balázs Attila

Fotós: Balázs Attila

Az érméket a kunmadarasi repülőtér melletti egy-másfél hektárnyi építési telken találta egy helyi vállalkozó – közölte a szolnoki Damjanich János Múzeum régésze pénteken az MTI-vel.

Polgár Zoltán egyedülállónak nevezte a leleteket:

„Ez olyan, mintha Krakkóban találtak volna egy Szent István pénzeiből álló éremleletet.”

A ritka, építkezés közben előkerült leletek feltehetőleg egy különleges történelmi eseményhez kötődnek, de ennél többet egyelőre nem lehet tudni – jegyezte meg. Az eddigi vizsgálatok szerint az időben utolsó érme 1578-as, Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel király verete – mondta. A leletek között a leggyakoribb I. Zsigmond lengyel királyi verete, de Brandenburgi Albert első porosz herceg verete is szerepel a érmék között – fűzte hozzá.

Polgár Zoltán elmondta: a viszonylag jó minőségű ezüstből készült érmék súlya egyenként körülbelül kettő gramm, a félgarasok mérete 2,1-2,2 centiméter, a garasé 2,3-2,4 centiméter. Hozzátette: a kézi erővel vert pénzek nem teljesen egyformák. A régész a lelet értékéről elmondta: a szabad városok korabeli számadáskönyvei alapján körülbelül egy század katona havi zsoldjával volt egyenértékű és a címletek – az aprópénznek számító fél- valamint egész garasok is erre utalnak. Négy ilyen pénzérme egy napi díj volt egy átlagos napi munkáért – árulta el. Polgár Zoltán elmondta: nagyon sok lengyel pénz volt a vizsgált időszakban, mivel Európában a legtöbb ezüstöt Erdélyben és a Felvidéken, tehát a Magyar Királyság területén bányászták, amikor az két részre szakad a török hódítás miatt. Hozzátette: tallérokat, nagy értékű pénzeket verettek, a kis értékű forgalmi pénz verése akkoriban szinte megszűnt, ezért áramlottak be a német és a főleg lengyel pénzek. Polgár Zoltán arról is beszámolt, hogy az ezüstpénzeket restaurálni fogják a szolnoki Damjanich János Múzeumban, ahol a közönség is megtekintheti majd az érméket május 26-án, a Régészet Napján.

Borítókép: Egy Báthory Zsigmond-tallért tart a kezében Ulrich Attila történész (egy korábbi lelet darabja). Forrást: MTI / Balázs Attila

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!