történelem

2021.02.25. 18:03

Megtalálták I. Ferenc francia király teniszpályáját

A látogatók üvegborítás alatt csodálhatják majd meg annak a pályának a maradványait, ahol a mai tenisz ősét játszották.

The castle in Villers-Cotterets (Aisne, France). Engraving, beginning of the XIXth century. (Photo by Albert Harlingue / Albert Harlingue / Roger-Viollet via AFP)

Forrás: Roger-Viollet/AFP

Fotó: Albert Harlingue

A Párizshoz közeli Villers-Cotterets hajdani királyi kastélyában a múlt számos fontos emlékét, köztük I. Ferenc teniszpályáját is feltárták.

A francia nemzeti régészeti kutatóintézet (INRAP) tudósai 2019 óta dolgoznak a Párizstól mintegy 80 kilométerre fekvő helyszínen.

I. Ferenc itt írta alá 1539-ben a Villers-Cotterets-i rendeletet, amely a latin a francia nyelv kizárólagos használatát írta elő az államigazgatásban és az igazságszolgáltatásban.

A rendeletre emlékezve jövőre Villers-Cotterets lesz a francia nyelv nemzetközi városa. Látogatói üvegborítás alatt megcsodálhatják annak a pályának a maradványait, ahol a mai tenisz ősét (jeu de paume) játszották, amelyet I. Ferenc király és a kor nemes urai nagyra értékeltek.

A teniszpálya a kastélyon kívül volt általában, kastélyudvaron belüli elhelyezése „nem igazán jellemző” – magyarázta az APF-nek Aurélie Raffin, a régészek egyike.

A teret, melynek területe kicsit kisebb, mint két teniszpálya, részben egy nézőknek szánt terület vette körül.

„Nagyon ritka, hogy mindezt egy kastélyon belül hozhattuk felszínre” – mondta el Bénédicte Guillot, az INRAP munkatársa egy sajtókonferencián, ahol a 2020 nyarán és 2021 telén folyó ásatások eredményeit mutatták be.

Feltárták egy középkori kastély, a Malmaison alapjait, erre épült I. Ferenc királyi rezidenciája, melyet – a régi vár építőanyagaiból – 1540-re fejeztek be.

Az ásatások, melyek a következő hónapokban folytatódnak, az épület későbbi elemeit, köztük az orléans-i herceg 18. századból származó fürdőszobarendszerét is feltárták. Olyan tárgyak is előkerültek, amelyek a 19. századból maradtak fenn, amikor a kastély koldusok börtöne lett. Az épületben később idősek otthonát alakítottak ki, ma múzeumként működik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!