Járvány

2021.05.21. 08:00

A kutyák pontosabban szűrnek, mint a Covid-teszt

A kutyák pontosabban észlelik a koronavírus-fertőzést sok Covid-gyorstesztnél (LFT) – derült ki egy francia kutatásból.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Vincent Scherer

A francia állatorvostudományi egyetem és a párizsi Necker-Cochin kórház által márciusban és áprilisban végzett vizsgálatok kimutatták, hogy

a kutyák képesek 97 százalékos pontossággal kiszagolni a koronavírus jelenlétét az emberi szervezetben.

A kutyák képesek voltak 91 százalékos pontossággal észlelni azt is, ha nem volt vírusfertőzött az egyén.

Kutatók a közelmúltban 64 tanulmány felülvizsgálatával arra a következtetésre jutottak, hogy a gyorstesztek átlag 72 százalékos pontossággal állapítják meg helyesen a vírus jelenlétét az emberben, és 58 százalékkal azt, ha nem fertőzött valaki.

„Ezek csodálatos eredmények, hasonlóak a PCR-tesztek eredményeihez” – mondta Jean-Marc Tréluyer professzor az AFP francia hírügynökségnek.

A kutyák persze nem válthatják fel a PCR-teszteket, de

segíthetnek azonosítani azokat az embereket, akiken teljes vírustesztet kell végezni, és segíthetik a tömeges tesztelést olyan helyeken, mint a repülőterek, pályaudvarok és koncerthelyszínek

- magyarázta.

Vizsgálatukba a francia kutatók kilenc kutyát vontak be, és 335 olyan önkéntestől vettek szagmintát – a hónuk alatt két percig tartott vattakorongon -, akik PCR-tesztre jelentkeztek egy párizsi tesztközpontban.

A vattakorongokat üvegekbe zárták, majd megszagoltatták a vizsgálatban részt vevő kutyák közül legalább kettővel. A kutyák korábban egyáltalán nem érintkeztek az önkéntesekkel.

A kutyák a PCR-teszten koronavírus-fertőzöttnek bizonyult 109 ember 97 százalékánál észlelték a vírus jelenlétét, a negatív tesztet mutatók esetében pedig 91 százalékos volt a pontosságuk.

Más országokban – Ausztráliában, Németországban és Nagy-Britanniában – is folynak hasonló vizsgálatok, Finnországban és az Egyesült Arab Emírségekben pedig tavaly óta a repülőtereken próbálják ki a kutyák ezen képességeit.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!