Ökoturizmus

2021.08.18. 10:00

A Natura 2000 területeket népszerűsíti a Hortobágyi Nemzeti Park fejlesztése

A nemzeti parkok kiemelt feladata, hogy bemutassák és a nagyközönséggel megismertessék a természeti értékeket. Az igazgatóságok az operatív programok keretében megvalósuló fejlesztések 13 százalékát, majdnem 5 milliárd forintot fordítanak a természetvédelmi bemutató infrastruktúra fejlesztésére – jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) környezetügyért felelős államtitkára Hortobágyon, a Natura 2000 területek bemutatását segítő projekt zárórendezvényén a tárca keddi közleménye szerint.

Fekete gólyák (Ciconia nigra) a Hortobágyi Nemzeti Park területén 2016. április 17-én.

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Rácz András a nemzeti parkokban megvalósuló nevelési programok tartalmi bővítésének, folyamatos megújulásának fontosságát hangsúlyozta, hiszen ez a tevékenység meghatározó eleme a hazai környezeti szemléletformálásnak. Beszélt arról is, hogy

az elmúlt években jelentősen megváltozott a szabadidő eltöltése, az emberek egyre inkább az aktív kikapcsolódást, a túrázást, a kerékpározási lehetőségeket keresik.

Hozzátette: a nemzeti parkokban zajló fejlesztések célja, hogy az infrastruktúra és az igazgatóságok ökoturisztikai kínálata igazodjon az új igényekhez.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a Hortobágyi Nemzeti Parkban folyamatosan zajlanak a fejlesztések, jelenleg is 5 projektet valósítanak meg több mint 4 milliárd forint összértékben. Hozzátette:

ezeknek a beruházásoknak is nagyban köszönhető, hogy évente 160 ezer regisztrált látogató keresi fel az igazgatóság hortobágyi létesítményeit.

Egy közelmúltban végzett közvélemény-kutatásból az is kiderül, hogy a Hortobágyi az egyik legismertebb nemzeti park – írták.

A Natura 2000 területek minél szélesebb körben történő megismertetését, népszerűsítését célozta a most záruló, mintegy 555 millió forintból megvalósuló projekt

– mondta el a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója az AM közleménye szerint.

Kovács Zita elmondta, hogy a fejlesztés segítségével egyebek mellett 8 féle mobil kiállítási csomaggal, interaktív játékokkal, információs táblákkal, új oktatási anyagokkal és kiadványokkal bővült az igazgatóság kínálata. Ennek köszönhetően hatékonyabbá vált a környezeti nevelés, ami nagyban hozzájárul a védett területek megismertetéséhez.

A projekt keretében megújultak a Fecskeház Erdei Iskola közösségi terei és a Bátorligeti Ősláp kiállítóhelye.

Interaktív játékokkal és információs táblákkal bővült a Tiszakürti Arborétum, a Jászberényi Sasközpont, a Górési természetvédelmi mentőhely kínálata, a Cégénydányádi kastélyparkban egy kültéri foglalkoztató is épült. Emellett az igazgatóság területén több magasles létesült, amely segíti a Natura 2000 területekkel kapcsolatos információk átadását, valamint a területen található fajok és élőhelyek bemutatását. Ezen kívül applikáció, webes játék, rajzfilm, gyermekdalok és természetfilm is készült.

Bodó Sándor országgyűlési képviselő beszédében hangsúlyozta, hogy

kiemelten fontos a természet- és környezetvédelem ügyét minél szélesebb körben megismertetni a társadalommal.

Hozzátette: a most záruló projekt küldetése is az, hogy gyakorlati eszközökkel, interaktív módon, a természetben hozza közelebb ezeket a fontos ügyeket a fiatal generációhoz – olvasható a közleményben.

Borítókép: fekete gólyák (Ciconia nigra) a Hortobágyi Nemzeti Park területén 2016. április 17-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!