Változatos programok

2021.08.06. 14:03

Így ünnepli fennállásának 155. évfordulóját a budapesti állatkert

Változatos programokkal készül a budapesti állatkert fennállásának 155. évfordulójára, a városligeti intézmény többek között szakvezetéssel tartott sétákkal, előadásokkal és koncertekkel várja az érdeklődőket szombattól hétfőig – tudatta a Fővárosi Állat- és Növénykert csütörtökön az MTI-vel.

Látogatók a Fõvárosi Állat- és Növénykertben 2021. május 1-jén. Ezen a napon a koronavírus-járvány miatt bezárt intézmény újra megnyílt a védettségi igazolvánnyal rendelkezõk, illetve a 18 éven aluliak számára.

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Mint írják,

a fővárosi intézményt 1866. augusztus 9-én, a déli harangszóra nyitották meg.

A világ egyik legrégebbi állatkertjének számító városligeti intézmény „születésnapja” idén hétfőre esik, így a jubileumi programok már a megelőző két hétvégi napon elkezdődnek, vagyis szombattól hétfőig tartanak.

Az ünnepi hétvégén többek között állatkerti sétákat tartanak szakvezetéssel, előadást hallható a Nagyszikla titkairól, valamint az elefántokról és a vastagbőrűekről.

Kézműves foglalkozásokat szerveznek a Pálmaház teraszán és Macis gyerekfoglalkoztató programon is részt az vehetnek az érdeklődők az Indiaházban. A budapesti állatkertbe szombaton és vasárnap ellátogatók beszélgetést hallhatnak híres nevelőszülőkkel, valamint kvízjátékon is részt vehetnek. Az érdeklődők szombaton egyebek mellett a Matiné Zenekar, vasárnap az eleveN gyerekzenekar és a Kiskalász Zenekar, hétfőn a Bach Mindenkinek Fesztivál 2021 programsorozat részeként a Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes koncertjét, valamint a Veronaki Zenekar családi koncertjét hallhatják.

Csütörtökön közzétették az első fényképeket a budapesti állatkertben nemrég született vörös pandáról, a felvételek az ilyenkor esedékes állatorvosi vizsgálat során készültek, amelynek során azt is megállapították, hogy a kölyök hím ivarú.

Az emlős nemrég múlt egy hónapos, vagyis az ország állatkertjeiben élő vörös pandák közül jelenleg ő a legfiatalabb.

A vörös panda, valamint vörös macskamedve néven is ismert panda (Ailurus fulgens) Ázsia belsejében, a Himalájában és az attól keletre eső hegyvidékek erdőségeiben őshonos. Veszélyeztetett fajnak számít, melynek természetvédelmi célú állatkerti szaporítását nemzetközi tenyészprogram hangolja össze. A Fővárosi Állat- és Növénykert Magyarországon elsőként, 1990 óta foglalkozik ezzel az állatfajjal, és a hazai állatkertek közül elsőként is sikerült szaporítani őket 1992-ben.

A részletes születésnapi programkínálat a www.zoobudapest.com weboldalon található – áll az összegzésben.

Borítókép: látogatók a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2021. május 1-jén

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!