Nemes gesztus

2022.01.21. 22:29

Karikó Katalin a Debreceni Egyetemnek ajánlotta fel a díjáért járó pénzjutalmat

A Debreceni Egyetemen (DE) zajló kutatásokra, illetve tehetséggondozásra ajánlotta fel a Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért kitüntetéssel járó pénzjutalmat Karikó Katalin magyar kutatóbiológus, a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója - közölte az egyetem a honlapján pénteken.

Közleményük szerint Karikó Katalin a kitüntetéssel járó 10 ezer eurós díját az általános orvostudományi kar ortopédiai tanszékének részeként működő biomechanikai laboratóriumnak és a tehetséggondozással foglalkozó Nemzeti Tudós Akadémiának adja.

A Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért kitüntetéssel járó pénzből azért segítem a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítványt, azon belül pedig a biomechanikai laboratórium kutatói tevékenységét, mert a labor vezetője, Csernátony Zoltán professzor hosszú ideig kezelte az édesanyámat, aki ezáltal visszakapta járásképességét, és minőségi életet élhetett. A Nemzeti Tudós Akadémiát pedig azért választottam, mert fontos számomra a tehetséges fiatalok támogatása, ösztönzése a tanulásra, a kutatásra

 - idézi a közlemény Karikó Katalint, aki decemberben vette át a díjat a cívisvárosban.

A Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért elismeréssel kitüntetett Karikó Katalin Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus, mellette (b-j) Dr. Papp Zoltán Debreceni Egyetem egyetemi tanár, tanszékvezető, dékánhelyettes, Mátyus László, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar dékánja, és Csernoch László tudományos rektorhelyettes

Forrás: Czinege Melinda / Hajdú-Bihari Napló

Mátyus László, az általános orvostudományi kar dékánja emlékeztetett arra, hogy a kitüntetéssel 18 éve ismerik el a molekuláris medicina területén nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményeket elért tudósok munkáját. Közülük Karikó Katalin az első, aki adományozásra fordította a kitüntetéssel járó összeget.

A Széchenyi-díjas kutató fontosnak tartja, hogy a különböző elismerésekkel járó pénzjutalmakat az oktatás és a tudomány támogatására fordítsa. A Széchenyi-díjjal járó pénzösszeg felét például egykori iskolájának, a kisújszállási Móricz Zsigmond Református Gimnáziumnak, a másik felét pedig a hátrányos helyzetű gyerekeket segítő Csányi Alapítványnak ajánlotta fel. A Bolyai-díjjal járó jutalmából többek között a koronavírus-járvány következtében árván vagy félárván maradt gyerekeket segítő Regőczi Alapítványt és volt egyetemének alapítványát, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítványt is támogatta - emlékeztettek a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!