Szoljon podcast

2024.01.06. 19:54

Mit tud egy dúla, és hogyan segíthet? Tapasztalt szakembert kérdeztünk erről a csodálatos hivatásról

Már nem számolja, hány új élet érkezésénél volt jelen, a születés csodáját azonban képtelen megunni. Kiss Olga saját, gyönyörű szülésélménynek köszönheti, hogy elindult egy különleges úton, és dúlaként igyekszik segíteni a leendő családokat a várakozástól kezdve a picik érkezéséig. Célja, hogy valóban csodaként élhessék meg a várandósságot, a születést.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

Kiss Olga

Fotó: Kocsi-Szabó Lilla Laura

– A dúla egy olyan asszonytársi segítő, aki a várandósság és a szülés alatt testileg, lelkileg segíti a nőt. Illetve nemcsak őt. A felkészülés teljes folyamatába bevonja az apát, és ha megvan a kellő nyitottság, akár a tágabb családot is – kezdte Kiss Olga dúla. Hozzátette, mindez persze nem kényszer, és semmi nem kötelező. 

– Teljesen érthető, ha mondjuk az édesapa úgy érzi, a szülésnél mondjuk már nem tudna jelen lenni. Egy ilyen helyzetben nincs jó vagy rossz válasz, döntés. Az a fontos, hogy úgy történjen ahogy az anyának, a családnak a legjobb – magyarázta.

Kiss Olga elmondta, dúla és dúla között is lehet különbség. Az alapképzés elvégzése után sok múlik azon, hogyan és merre fejlődik tovább az illető ezen az úton. Van azonban néhány alapszabály, amely kivétel nélkül mindenkire vonatkozik.

– A dúla nem kísérhet szülést egyedül. Azt hiszem ez egy komoly tévhit. Otthonszülésnél még két, bábaházban hivatalosan bejegyzett bába jelenléte szükséges. Egyébként otthonszülés abban az esetben választható, ha a helyszínről húsz percen belül elérhető egy háttérkórház. Amikor pedig kórházban történik a szülés a dúla mellett szülészorvos és szülésznő felügyeli a kismamát – részletezte a szakember. Kiemelte tehát, hogy a dúla kompetenciájába az egyedüli szüléskísérés nem fér bele.

Ő maga tizenkilenc éve döntött úgy, hogy elvégzi a képzést, majd folyamatosan további ismeretek és tapasztalatok sorával bővítette tudását. Igazán nagy hatással volt rá egy külföldi tanulmányút, Hollandiában nyílt lehetősége tapasztalatokat szerezni.

A szakember arról is beszélt, hogy bár van még hová fejlődni ezen a téren, ma már egyre több intézmény felismeri mindezt és sokféle hasznos, segítő változás bevezetésével igyekeznek segíteni a várandós nőket a várakozás és a szülés alatt is.

– A nők tudnak szülni, a kisbabák meg tudnak születni. Csak egy kicsit elfejeltettük mindezt. A természet tudja a dolgát, és ha nincs semmilyen komplikáció vagy veszélyes helyzet, akkor az a legtöbb, amit tehetünk, hogy hagyjuk a folyamatot a saját medrében haladni – mondta Kiss Olga.

Számít a szabadság érzete a szülés alatt is

Általános az a nézet, hogy a szülés fekve történik. Pedig a szabadon választott vagy folyamatosan váltogatott testhelyzetek sokat segítenek a kismamának.

– Ha csak a gravitáció erejéből indulunk ki, egyértelmű, hogy például ha éppen áll az édesanya, könnyebben tud lefelé mozogni a baba. A guggoló pózok is hatékonyak lehetnek, de a test mindig érzi, mire van szüksége. Jó, ha ennek eldöntésében szabadságot kaphat a szülő nő – magyarázta Kiss Olga. 

A podcast megtalálható a Szoljon.hu Youtube- és Spotify-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!