JÁSZKUNSÁG

2019.10.15. 11:30

Kímélő házi praktikákkal is hatékony lehet a takarítás

A környezetvédelem fontossága lassan bekúszik az emberek mindennapjaiba. Egyre többen figyelnek tudatosan azokra a lehetőségekre, melyekkel mint egyén tehetnek a környezet megóvásáért. A szelektív hulladékgyűjtés például jó néhány családnál vált már természetessé, a műanyag csomagolások és zacskók elhagyása szintén egyre gyakoribb a vásárlások alkalmával. Sokan a tisztítószerekkel kapcsolatban is leszámolnak a veszélyes megoldásokkal.

Szabó Lilla Laura

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A Tudatos Vásárlók Egyesületének felmérése szerint tízből kilenc ember gondolja úgy, hogy a család egészségének megóvása és a környezet védelmének érdekében el kell hagyni a vegyszereket. Ez persze nem jelenti azt, hogy minden esetben az öko-tisztítószerek kerülnek a kosarakba. Ugyanis a válaszadók hatvankét százalékának fontosabb a hatékonyság, mint a szer környezetre gyakorolt hatása. Amit általában a vegyszerektől remélnek, pedig a hagyományos megoldások ugyanúgy megállják a helyüket. A szolnoki Kovács Viktória szintén ez utóbbi véleményt osztja.

– Jó ideje lecseréltem már a klasszikus mosogatószereket. Van egy jól bevált környezetbarát termékcsalád, melyet használok. Illetve a mosódiót szintén – részletezte. Hozzátette, hogy a régi szivacsoknak sincs már helye a háztartásukban. Kókuszrostos változattal pótolták, amelyet a mikrohullámú sütőben fertőtlenítettek. Mivel azonban a mikrózás sem annyira környezetbarát megoldás, újabb lehetőségek után néztünk. Néhány hónapja luffa szivacsot használunk. Ez teljes mértékben komposztálható, egyébként pedig fél évet is kibír.

A háziasszony néhány mosási praktikáról is mesélt.

– Mosódiót és mosószódát használok. Azt érdemes kitapasztalni, hogy mekkora ruhamennyiséghez hány darab dió kell, de tényleg remekül működik. Öblítőnek az ecetes vizet javaslom. Egy-egy arányban keverjük össze őket egy üvegben, ebből adagoljuk. Nem kell félni, a ruhák nem veszik át az ecet illatát. Viszont teljesen fertőtleníti azokat, és nagyon puhák lesznek tőle.

A besenyszögi Hegedűsné Juhász Olga szintén hasonló változtatásokat hajtott végre otthonukban.

– A mosáshoz mosódióhéjat használok, ecettel öblítek, amelybe mosóparfümöt csepegtetek. A fehér ruháknál nátrium-perkarbonátot használok, a koszosabb darabokhoz pedig mosószódát. A foltokat mosószappannal dörzsölöm be, úgy teszem a gépbe – részletezte Olga. Az elhasznált diók felhasználására is talált megoldást. Vízben felfőzi, leszűri majd felmosáshoz, ablakpucoláshoz használja. A mosogatáshoz egy modern lehetőség áll rendelkezésére a mosogatógép formájában. Saját keverésű tisztítószerrel indítja el a programokat.

A mosószóda, nátrium-perkarbonát, só, citromsav és szódabikarbóna együtt igen hatékony. Még a toalett öblítésére is kitalált egy megoldást, melyet mosolyogva osztott meg:

– Környezetbarát tisztítószerrel fertőtlenítek, légfrissítő viszont szóba sem jöhet! A vodka és bármilyen illóolaj keveréke azonban remekül működik.

A luffatök, mint csodanövény

Mivel a kúszónövény termése érett állapotában gyakorlatilag ehetetlen, így felhasználására számos alternatív megoldás született. A héj alatt a termés rostos szerkezetű. A környezetbarát szivacs előállításához a termést néhány napig áztatják. Ezután a külső és belső héjak, valamint a magok eltávolítása következik. A megmaradt rostszerkezetet alaposan ki kell szárítani. Tulajdonképpen ez maga a szivacs, melyet nem csak háztartási munkákra, de tisztálkodásra is használnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!