MEGVALÓSULT ÁLOM

2018.08.30. 11:30

Óceáni hulladékból készít bikiniket két szolnoki lány

Az óceán mélyéről búvárok által felhozott használt halászhálókból és egyéb műanyag hulladékokból készít fürdőruhát két szolnoki fiatal lány: Szomolányi Szandra és Tóth Móni. A gondosan megtervezett és Szolnokon megvarrott szettek az Undersea Bikini nevet kapták. Az öko fürdőrucik már az egész világon népszerűek.

Joó Zsuzsa

Szomolányi Szandra, vagyis Dézi búvárkodáshoz is csak saját tervezésű ruhát vesz fel

Forrás: Beküldött fotó

– Mertem nagyot álmodni. Nyakamba vettem a világot, és egyenesen Ausztráliáig utaztam a főiskola után. Tetszett a szabad élet, a szörfös világ.

– Később a Kanári-szigetekre költöztem át, itt élek immáron negyedik éve – meséli az óceán parti otthonában üldögélve Szomolányi Szandra, vagy ahogy mindenki ismeri: Dézi.

Nem, nem a cikk íróját küldték ki (sajnos) helyszíni riportot készíteni. Az internet segítségével beszélgetünk egymással. Ő a napfény országában, én pedig... hát, most éppen esik, és 20 fok van Szolnokon.

Fotó: Beküldött fotó

– Szolnok... szeretem! – sóhajt fel Dézi.

– Ott él a családom, a rokonaim, a barátaim, és ott varrja a nagynéném háromfős csapatával a bikinijeinket – sorolja a kapcsolódási pontokat a fiatal lány, hozzáfűzve, szolnoki a barátnője és egyben üzlettársa, Tóth Móni is.

Szomolányi Szandra (balra) és Tóth Móni
Fotó: Beküldött fotó

Akit azonban most hiába is hívnék, annyi a dolga az új fürdőruha-kollekcióval. De ő mindent elmesél helyette is...

Hamarosan megtudom, a barátnők a világ számos országában jártak, rendszeresen úsznak, búvárkodnak. Saját szemükkel tapasztalták, mennyi szemetet nyelt el az óceán, hogy a környezetszennyezés milyen méreteket öltött.

– Tenni akartunk valamit, amivel csökkenthetnénk a hulladékmennyiséget. Találtunk egy céget, melynél önkéntes búvárok az óceán mélyéről hozzák fel az eldobált halászhálókat, melyekből egy másik vállalkozás fürdőruha-alapanyagot készít.

– Tudtuk: ez lesz a mi utunk, bikiniket fogunk tervezni és varrni ebből a különleges anyagból! – meséli Dézi.

A tervezést a lányok vették nyakukba, és ők vállalták a gyártás levezénylését is Szolnokon. Nem volt egyszerű dolguk, a bikiniket sokszor kellett átalakítani, többször futottak bele zsákutcába. A végeredmény azonban magáért beszél: a fürdőruhák csinosak, szexisek.

És – magyar viszonylatban – nem olcsók. Egy falatnyi bikini ugyanis hatvan-hetven euróba kerül. Persze, ez az összeg másként cseng külföldön, ráadásul (például a Kanári-szigeteken) sokkal nyitottabbak a környezettudatos gondolkodásra.

– Hisszük, hogy ez a jövő, így most teljes erőbedobással dolgozunk, hogy az Undersea minél sikeresebb legyen!

Fotó: Beküldött fotó

Nem csak a húszéveseké lehet egy jó bikini!

– Én magam vagyok az élő „hirdetőtábla”. Mindennap a saját fürdőrucink van rajtam – nevet Dézi, amikor a reklámozásról beszélgetünk.

– Ha meg elhasználódik a bikinim, újra lehet hasznosítani ezt is. A fürdőruhák csomagolása is újrahasznosítható, beleértve a címkét is. Ez utóbbit el lehet ültetni, mert virágmagok vannak benne. Teszteltem, működik! – mondja a fiatal „üzletasszony”.

Kiderül az is, a márka bizonyos darabjaival egy teknőskórházat támogat a két lány, a kijelölt bikini árának tíz százaléka jut el az állatkórházig.

Kérdésemre, a tervezésnél gondoltak-e a negyven pluszos korosztályra, megnyugtat: egyre több olyan bikinialsót varrnak, mely többet takar, mint amennyit mutat. Így – talán – egyszer még a cikk alkotója is magára ölthet egy ökorucit – valamely eldugott, néptelen kis öbölben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!