TISZAFÜRED

2017.09.12. 14:00

Egy nappal a díjátadó előtt tudta meg az óvodavezető, mekkora elismerésben részesül

A Szent Gellért-díj ezüst fokozatával ismerte el Mester Marianna óvodavezető munkáját az Egri Főegyházmegye. Az egri érsektől vehette át a magas rangú elismerést, az augusztus végén tartott tanévnyitó ünnepségen. Harmincnyolc éve foglalkozik gyerekekkel, közel tizenöt éve intézményvezető.

E díjban összeadódik az egyház szolgálatában végzett munka – véli Mester Marianna

Fotó: Ujvári László

Az Egri Főegyházmegye által foglalkoztatott ezerhatszáz pedagógus gyűlt össze augusztus végén az egri bazilikában.

Hagyományos tanévnyitó ceremónia keretében adták át a Szent Gellért-díj arany és ezüst fokozatát azoknak, akik munkájukat kiemelkedően végzik.

– Egy nappal az ünnepség előtt tudtam meg, hogy mi vár rám. Nagy meglepetésként ért – idézte Mester Marianna, a tiszafüredi Háromkirályok Óvoda tagintézmény-vezetője.

– Lassan huszonöt éve vagyok hitoktató, tizennégy éve óvodavezető. Ebben a díjban összeadódik minden, amit ennyi idő alatt az egyház szolgálatában tettem – vélekedett a katolikus óvoda vezetője.

Hitoktatói munkája során sok gyermekkel találkozik, fontos számára, hogy megismertesse velük az erkölcsi értékek fontosságát, koruknak megfelelően vigye közel hozzájuk a vallást.

 „A legjobb visszaigazolás, amikor az egykori gyermekkel már kisiskolásként vagy fiatal felnőttként találkozom, és látom, hogy jó úton jár”

– magyarázta.

Közel negyvenéves pályafutása alatt mindig arra törekedett, hogy tanuljon és továbbképezze magát. Egymás után végezte el a naprakész szakmai tudáshoz szükséges tanfolyamokat, iskolákat.

E díjban összeadódik az egyház szolgálatában végzett munka – véli Mester Marianna
Fotós: Ujvári László

– Végtelenül fontosnak tartottam és tartom, hogy állandóan képezzem magam. Ezt a tudást pedig átadjam kollégáimnak is, az egész nevelőtestületnek, ezáltal az igényt kialakítani mindenkiben arra, hogy fejlessze tudását – hangsúlyozta a hitoktató.

Munkája két alappillére a vallás, mint hitoktatónak, és a gyermeknevelés, mint óvodapedagógusnak. A két terület valamikor a rendszerváltozást követő években találkozott.

„Bár katolikus családból származom, megtérésem az 1990-es évek elejére tehető.”

A pártállami, szocialista időben nem kapott megfelelő teret a vallás, hitoktatói munkám is ezután indult – emlékezett vissza.

Pályája elején jóval szabályozottabb volt az óvónők élete. Ma sokkal nagyobb az óvodapedagógusok szabadsága, a módszereket és eszközöket maga választhatja meg, a pedagógiai programot az intézmények maguknak készíthetik el.

– Az országos irányelvek mentén alakítható egy intézmény munkája, így figyelembe vehetők a helyi sajátosságok, ami nagyon fontos – fogalmazott.

Tapasztalatai szerint ma is megvan a kellő szabályozottság, de nagyobb a szakmai mozgástér.

A szakemberek szerint egy gyermekben hatéves korig alakulnak ki a főbb jellemvonások, ezért rendkívül fontos az óvodai munka, illetve a megfelelő légkör és szakértelem.

„A siker kulcsa a nagyon sok türelem és a szülőkkel történő jó együttműködés.”

Kiemelten fontos, hogy a szülők is értsék azt a pedagógiát, amit alkalmazunk, és ők is ugyanazt képviseljék otthon – zárta gondolatait Mester Marianna.

Harmincnégy éve ugyanott

Mester Marianna Hajdúböszörményben, az óvónőképző intézetben végzett 1979-ben. Egy évig Alsózsolcán, majd három évet Dunaújvárosban dolgozott. Az egyeki születésű pedagógus 1983-ban került Tiszafüredre, azóta ugyanott dolgozik, immáron harmincnégy éve.

Érdekesség, hogy fia­talon színésznő vagy képzőművész szeretett volna lenni, ám az óvodapedagógiában megtalálta mindazt, amire korábban vágyott: a gyerekekkel verselnek, játszanak és alkotnak. Korábbi hobbija ma a munkája része.

Ujvári László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!