Gazdaság

2008.07.15. 14:35

A benzinárak mellett az erős forint is fojtogatja a fuvarozókat

Hetek óta igen erős a forint. Ez a magánszemélyeknek kedvező lehet, hiszen külföldi utazásaikkor, devizahiteleik törlesztésekor kedvezőbb feltételekkel jutnak külföldi fizetőeszközhöz. A vállalkozások esetében azonban éppen ellenkező a helyzet. Az euró alapú elszámolás mellett a termelő, vagy szolgáltató cégek közül nem egy tönkre is mehet a változatlan árfolyam esetén.

Teleki József

— A fuvarozó-szállítmányozó cégeket rendkívül hátrányosan érinti az erős forint. Nem elég, hogy az üzemanyagárak az utóbbi félévben tizenöt százalékkal növekedtek, most a forint erősödése kapcsán további tíz százalékos bevételcsökkenést is kénytelenek elviselni. Mindez kilátástalan helyzetbe sodorhatja a szállító cégeket — erősítette meg érdeklődésünkre a szolnoki székhelyű BI-KA Logisztika üzletvezetője.

Karmazin György szerint az erős forint különösen azokban az ágazatokban — termelő, szolgáltató, fuvarozó, logisztika —, érezteti hatását, ahol magas az élőmunka aránya. Az exportált termékekért kapott euró ugyanis átváltáskor egyre kevesebb forintot ér, így pedig egyre nagyobb terhet jelentenek a forintban jelentkező bérek és annak járulékai.

Egyes vállalatok próbálják, az értékesítési tevékenységüket a belföldi piac felé fordítani, hogy növekvő forintbevételeikkel ellensúlyozzák az árfolyam veszteségeiket. A cégeket azonban kötik a külföldi szerződések, illetve a belföldi kereslet visszaesése is tapasztalható az utóbbi időben. Ugyanakkor mind több cég igyekszik olcsó euróért külföldről beszerezni az alapanyagokat, így csökkentve az árfolyam veszteséget. Ezzel azonban a hazai beszállítókat hozhatja nehéz helyzetbe.

A szakember szerint a hazai termékek versenyképessége is tovább romolhat a magas forint árfolyam miatt. Hiszen az olcsóbbá válik a külföldről behozott áru, ami a méginkább kiszoríthatja a hazai termékeket a boltok polcairól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!