Gazdaság

2008.08.30. 15:02

Gazdasági érdek a Duna-Tisza Csatorna

Tíz éven belül megtérülhetne az a 150-200 milliárd forint, amely a Duna-Tisza Csatorna megépítéséhez kell. Mindezt Nemcsók János professzor, egykori Duna kormánybiztos állította szombaton, Rákóczifalván a két folyót összekötő csatornáról rendezett konferencián.

T. J.

A Leader+ Közép-Tiszai Turizmusfejlesztési Akciócsoport záró rendezvényén tudósok, mérnökök igyekeztek felhívni a figyelmet a csatorna fontosságára. Mint elhangzott a két folyó összekötése közel háromszáz éves terv. Ám az éghajlatváltozás miatt gazdaságilag talán még fontosabb, mint korábban volt. Megvalósulására pedig most a korábbiaknál is jobb esély lehet. Nemcsók János szerint ugyanis 50-90 százalék közötti uniós támogatást is kaphat a terv. Hiszen Európában Spanyolország mellett csak a Duna-Tisza közét veszélyezteti elsivatagosodás. A csatorna mely nem csak a vízutánpótlást szolgálná, hanem a hajózást is. Egyes számítások szerint akár 500 ezer ember foglalkoztatását is jelenthetné.

A tervek szerint a csatorna tiszai torkolata Tószeg és Tiszavárkony között, Rákóczifalvával szemben lenne. A Szolnok melletti településen pedig kikötő épülhetne — mondta el Rákóczifalva Polgármesterétől. Tóth Lajos ugyanakkor a megvalósítás szempontjából nagyon fontosnak tartotta, hogy gazdasági szemüvegen át nézzék a terveket és ne legyen politikai csaták. A Duna-Tisza Csatornának ugyanis nincs „színe” — fogalmazott a település vezető.

 

Címkék#Tóth Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!