Gazdaság

2008.09.23. 16:35

Biztosan bukik, aki most próbál túladni termésén

Nem annyival jobb az idei hozam, mint amennyivel kevesebbet adnak a frissen betakarított napraforgó és a kukorica mázsájáért. Előbbi a 2007-es 9-10 ezer forint helyett most 5,5-6 ezret kóstál, utóbbit pedig az első hírek szerint még ennél is rosszabb feltételekkel: a múlt évi 4-8 ezer helyett legfeljebb 2500 forintért viszik.

B. J.

Így aztán aki nem tudja elhelyezni a termést és rákényszerül az értékesítésre, az mindenképpen rosszabbul jár, mint tavaly — foglalta össze az érintettek gazdasági kilátásait megyénk vezető falugazdásza. Szatmári Géza lapunk érdeklődésére válaszolva elmondta, általánosságban is jellemző, hogy nem mozog a piac, így többnyire tele vannak a raktárak. Lassan a tárolási gondok megoldása komolyabb fejtörést okoz a mezőgazdaságból élőknek, mint maga a termelés. A tengeri ennek ellenére még szinte teljes egészében és a napraforgónak is közel kétharmada lábon áll. Bár a hektáronkénti 5,9, illetve 2,7 tonnás termésátlagok mindkét növény esetében jónak mondhatók, pillanatnyilag mégis állnak a gépek.

Igaz ez nem elsősorban az alacsony felvásárlási árak, sokkal inkább az elmúlt időszak időjárásának számlájára írhatók — tudtuk meg a szakembertől, aki szerint térségünkben átlagosan mintegy 35-40 milliméternyi eső hullott le az elmúlt másfél hét folyamán. Ez pedig azt jelenti, hogy ha a meteorológusok jóslatai beválnak és a napokban tényleg visszatér a jó idő, akkor is csak a hét végén, de még inkább a jövő hét elején indulhatnak el újra a gépek. Az aratásra váró tányérok és csövek ugyanis addigra száradhatnak ki kellőképpen.
A korábban olyannyira vágyott csapadék persze nem csupán nehezítette a növénytermesztők életét, kedvező változást is hozott — hangsúlyozta Szatmári Géza. Az őszi talajmunkákat például jelentősen megkönnyíti és várhatóan az eddig elvetett káposztarepce, illetve árpa is robbanásszerű növekedésnek indul a következő időszakban. Ám ennek érdekében most már vagy két hetes szárazabb, napos periódusért fohászkodnak a termelők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!