Gazdaság

2008.09.09. 08:15

Talajelőkészítéshez kevés, aratáshoz sok volt az eső

Az elkövetkezendő két hétben néhány kiadós, áztató eső formájában legalább ötven milliméter csapadékra volna szükség vidékünkön — tájékoztatta lapunkat a megye vezető falugazdásza. Szatmári Géza szerint ennek ellenére a vasárnapról hétfőre virradóra érkezett hűvösebb, nedves léghullámok csupán a közérzetünkre hatottak üdítően, a gazdálkodók gondjain vajmi keveset enyhített.

BJ

— Bár 3-15 milliméter között területenként változó mennyiségű eső hullott e tájon, a mért adatokban többnyire az öt milliméter alatti számok jellemzők — mondta a szakember. — Ez pedig a növénytermesztési ágazaton belül szinte senkinek sem jó. A kapások betakarítását egy-két nappal biztosan visszavetette a változékonyabbra fordult idő, hiszen hátráltatja a kukorica és a napraforgó száradását. Mivel a talaj nem ázott be mélyen, az ilyenkor esedékes munkák sem haladnak gyorsabban az eddigieknél. A már földben lévő repcének pedig akár árthat is e klíma, amennyiben a sekélyen vetett magvak csírázásnak indulnak, majd az alsóbb rétegekben szárazságba ütköznek.

Mindez persze jelenleg még nem egyéb, mint spekuláció, hiszen a következő napok és hetek időjárása nagyban változtathatja majd a kilátásokat — hangsúlyozta a vezető falugazdász. Egyelőre csupán annyi bizonyos, a nyár végi aszály meglehetősen küzdelmessé tette a talajelőkészítést és a tartlóhántást. Ez utóbbi teendők terén mintegy másfél-kéthetes elmaradásban vannak a gazdák, ám ez még behozható. A korábban említett tengeri és napraforgó aratásáról Szatmári Gézától megtudtuk: a táblák zömében ezután indulnak el a gépek és kedvező esetben is egy-másfél hónapra való teendőjük van még. Az eddig betakarított néhány százaléknyi termés átlagai ellenben reményt keltőek, igaz, ennek árnyoldalaként az olajnövény felvásárlási ára nagyot zuhant az utóbbi időben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!