Gazdaság

2008.10.24. 11:48

Még egy hét jó idő kell a talajelőkészítő munkához

Az elmúlt hetek csöndes, száraz időjárásának köszönhetően látványosan meglódultak az őszi munkák vidékünk szántóterületein — tudtuk meg megyénk vezető falugazdászától.

BJ

Szatmári Géza szerint az ilyenkor esedékes mélyszántás és a magágy-előkészítés korábban mintegy két-háromhetesre tehető elmaradásait lassanként behozzák az ágazatban dolgozók. Sőt, ha a vénasszonyok nyara még egy hétig kitartana, a vetést is beleértve teljes egészében elkészülhetnének a jövő tavaszt megalapozó teendők a földeken.
Egyelőre mindenesetre gőzerővel dolgoznak a gépek és nyomukban sarjad a határ. Az őszi káposztarepce-magvak például már kivétel nélkül mindenhol a helyükre kerültek.

Kelésük is bíztató, hiszen a legutóbbi csapadékos periódus után szinte egyszerre robbantak ki és azóta szépen megerősödtek a növénykék — tudtuk meg a szakembertől, aki azt is elárulta: az őszi árpa mintegy 20 ezer hektáron zajló vetése is befejezéséhez közeledik, míg a következő esztendőben várhatóan 130 ezer hektárt kitevő búzatáblák kétharmada ugyancsak a zöldülésre vár. Ehhez pedig néhány tíz milliméteres csapadékra, elvégre a talaj felső néhány centimétere jelenleg száraz, így a földeken tevékenykedőkkel ellentétben a friss vetések már hiányolják a kiadós, áztató esőt.

Ami a betakarítást illeti, szintén jónak mondható a haladás üteme és a termésátlagokra sem lehet panasz. A napraforgónál végeredményről számolhatott be a vezető falugazdász. Adatai alapján megyénkben hektáronként 2,67 tonnát adtak a „tányérok”. A 46 ezer hektárt meghaladó felületen beérett kukorica bő felének learatása után a tengeri hozamai még figyelemre méltóbbak, hiszen öntözetlen körülmények között a hektáronkénti 6,3 tonna kiváló eredménynek számít. Ráadásul helyenként kilenc tonnás, kiugró termés is előfordul.

Üröm az örömben, hogy a betárolt készletek továbbra sem fogynak. Pang a piac, alacsonyak az átvételi árak. A raktározás viszont megfelelő szervezéssel egyelőre megoldhatónak tűnik — fogalmazott Szatmári Géza, aki szólt arról is: néhány éve még 4-5000 hektáron vetették, ám idén ennek tizedét is alig érte el a cukorrépa termőterülete. Pedig az éghajlati viszonyok most ennek a növénynek is kedveztek, hűen tükrözik ezt az eddig felszedett parcellák 68 tonnás mutatói.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!