Gazdaság

2008.10.09. 18:09

Most főleg a bankbetétre esküszik a szakértő

Bankbetét és kamatozó kincstárjegy — ezeket tartják a legkedvezőbb befektetéseknek most a megyénkbeli szakértők. Ezekben ugyanis nemcsak biztonságban van a pénz, de a kamatok növekedésére is számítani lehet. Olvassa el, hogyan védekezhet a pénzügyi válság ellen.

Teleki József

— Rövid távon most csak bankbetétbe szabad fektetni — állítja Tóth Róbert. A szolnoki Bróker Royal Kft. ügyvezetőjével mindezt nemcsak az mondatja, hogy a napokban bejelentették, a kormányzat gyakorlatilag felső határ nélkül garanciát vállal a betétekre.

Százból két családnak van nagyobb megtakarítása

Magyarországon a megtakarításokkal nem rendelkezők aránya eléri a 75 százalékot. A háztartásoknak pedig mindössze két százaléka rendelkezik 25 ezer eurónál, azaz mintegy 6 millió forintnál nagyobb pénzügyi megtakarítással. Ez derült ki a Gfk Hungária tavaly évvégén végzett felméréséből. Legnépszerűbb befektetési forma a rövid lejáratú betét, a megtakarítással rendelkezők 14 százaléka ebben kamatoztatja pénzét. Az életbiztosításba fektetők aránya 11 százalék. A többi befektetési eszköz — így részvények, részvényalapú befektetési alapok, egyéb alapok és kötvények — iránti érdeklődés ugyanakkor továbbra is mérsékelt, a nyugdíjalapokat jelenleg igénybe vevők aránya pedig 8 százalék.

A tervek szerint a jövő héten kerül a parlament elé az a jogszabály-módosítás, amely több mint duplájára, 6 millióról 13 millióra emeli az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) garanciáját. Az OBA forrásait szükség esetén hitelből ki lehet egészíteni, e kölcsönökre pedig a kormány vállal kezességet. Ez azt jelenti, hogy ha kell, költségvetési források is rendelkezésre állnak a bankbetétek kifizetésére.
Tóth Róbert szerint azonban amiért igazán megéri rövid távon bankbetétbe helyezni a megtakarításokat, az a magas kamat. A pénzszűke miatt egyes pénzintézetek már most egy-két hónapos lekötésre is 11-12 százalékos kamatot adnak. A szakember ugyanakkor azt tanácsolja, akinek hosszú távú megtakarítása van, az most semmiképpen ne nyúljon hozzá, mert csak veszíthet.

Idő előtti felmondott szerződéseknél ugyanis mindig bukik a befektető, most pedig az értékpapírok árfolyamának csökkenése miatt különösen. Tóth Róbert egyébként a részvényektől sem tanácsolja el azt, aki hosszabb távon akar befektetni és szívesen kockáztat. Most ugyan alacsonyak az árfolyamok, de hosszabb távon biztosan emelkedni fognak. Az ingatlantól viszont óva int. Ha ugyanis emelkednek a hitelkamatok, akkor még több eladó ingatlan jelenhet meg a piacon, ami lejjebb viszi az árakat. Tóth Róbert szerint ugyanakkor nem árt az óvatosság. Hiszen a pénzpiac olyan bizonytalan, hogy ami ma igaz, az lehet, hogy holnap már nem.

— Bankbetét és kamatozó kincstárjegy — ezt tanácsolja a Szolnoki Főiskola üzleti fakultásának megbízott igazgatója. Dr. Túróczi Imre szerint ugyanis a kamatok, így a betéti kamatok is biztosan feljebb mennek, hiszen a válság miatt pénzhiány van a piacon. A betétben ugyanakkor most is biztonságban van mindenkinek a megtakarítása. Ugyanígy biztonságosak az állampapírok, például a kamatozó kincstárjegyek. Ezekről ugyan sokaknak a hosszabb távú befektetések jutnak eszébe, ám rövidebb időszakra, így például fél évre is lehet vásárolni. Ezzel azonban jó lesz sietni a szakember szerint. Dr. Túróczi Imre ugyanis nem tartja kizártnak, hogy más uniós országhoz hasonlóan nálunk is kamatot csökkent a nemzeti bank. Ez pedig azt jelenti, hogy a kincstárjegy hozama is csökken.

Dr. Sziráki András, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke azt tanácsolja a vállalkozóknak, hogy ne pihentessék bankban a pénzüket. A szervezet célja egyébként is az, hogy minél több befektetőt vonzzon a térségbe. A szakember ez idáig nem is tapasztalt olyat, hogy a kis- és középvállalkozók kivonják a pénzüket a termelésből. Sőt még külső forrásokat is igénybe vesznek a fejlesztésekhez. Széchenyi-hitelkártyát például már több mint kétezer-ötszázan igényeltek a megyében. Az átlagos tízmilliós összeget figyelembe véve így 2,5 milliárd forintot forgattak be a vállalkozások a termelés bővítésébe, fejlesztésébe. Erre szükség is van, különösen azoknál a cégeknél, melyek beszállítóvá szeretnének válni és így meg kívánnak felelni a nagy cégek követelményeinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!