Gazdaság

2013.07.17. 07:23

Hogy mi vezetett ehhez a döntéshez, annak több oka van

Kilép Kunszentmárton a Többcélú Kistérségi Társulásból – erről döntöttek a képviselők legutóbbi ülésükön. A polgármester szerint elhamarkodott volt a lépés, mások szerint ezt már korábban kellett volna megtenni.

Szoljon.hu

– Valóban én javasoltam, hogy a város váljon ki a Többcélú Kistérségi Társulásból, amivel képviselőtársaim közül a legtöbben egyetértettek – válaszolta megkeresésünkre Jauernik István. Az önkormányzati képviselő szerint a lépés ésszerű volt, dr. Czuczi Mihály polgármester viszont úgy véli, elhamarkodott.


Hogy mi vezetett ehhez a döntéshez, annak több oka van. A járások megalakulásával gyakorlatilag megszűntek a kistérségek. Nem úgy a társulások, amelyek módosított társulási megállapodás szerint dolgozhatnak tovább, feltéve, hogy a működésük nem ellentétes az új önkormányzati törvénnyel. A módosításra július elsejei határidőt szabott meg a törvényalkotó. Eddig az időpontig kellett nyilatkozni az érintett önkormányzatoknak, hogy elfogadják-e a módosított megállapodást vagy sem.
– Ez a megállapodás nem előnyös Kunszentmártonnak – mondja határozottan Jauernik István. – Az állam sem ösztönöz a jelenlegi állapot fenntartására, ugyanis a társulás eddig többféle célra kapott normatívát, de ezt most megvonták. Pénz nélkül pedig nehéz bármilyen feladatot ellátni – árulja el a képviselő.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] dr. Czuczi Mihály polgármester úgy véli, elhamarkodott döntés született. Fotó: Mészáros János
[/caption]
A társulás korábban több feladatot végzett, de július elsejétől csak két konkrét maradt, a hulladék-gazdálkodás és az egészségügyi ellátás. Érdekes, hogy a térségi hulladék-gazdálkodás tizenöt önkormányzatot érint, de csak 12 van benne a társulásban.
– Ez egy furcsa helyzet, egyáltalán nem szerencsés. Az lenne a célszerű, ha mindazon tagok lennének a társulásban, akik tulajdonnal rendelkeznek a szelevényi hulladéklerakóban. És ott van a másik fő tevékenység: az orvosi ügyelet ellátása. Itt viszont sokkal kevesebb önkormányzat végzi közösen e feladatot, mint ahány tagja van a társulásnak. Ne döntsenek olyan önkormányzatok adott kérdésekben, akik nem érintettek! – jelenti ki határozottan Jauernik István, aki szerint a jelenlegi társulás teljesen felesleges, a közös feladat ellátására szükség van, de nem ezen megállapodás alapján.


– Csak arra nem gondoltak a képviselők, akkor mi a megoldás?! – reagál a történtekre dr. Czuczi Mihály polgármester. – A testületi ülésen technikai szünetet kértem a végleges döntés előtt, gondolják át kollégáim még egyszer, mielőtt szavaznak bármire is. Elmondtam azt is a szakembereknek, amennyiben a kilépés mellett döntünk, úgy legközelebb csak 2015. január elsején lehetne újra csatlakozni a társuláshoz. Ha felvesznek bennünket egyáltalán... – fűzi hozzá a településvezető, aki nem látja tisztán, mi lesz például a hulladéktársulásban Kunszentmárton szerepe a jövőben.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Ez a megállapodás nem előnyös Kunszentmártonnak – mondja határozottan Jauernik István.
[/caption]
Csak meghívottak lesznek majd egy-egy megbeszélésen, döntési jog nélkül? Jauernik István e kérdésben szintén bizonytalan, de úgy véli, amúgy is változások szükségesek a hulladékgazdálkodás terén. A képviselő az önkormányzatok által létrehozott szervezetben, a Tiszazug Szövetségben látja a jövőt, úgy gondolja, a későbbiekben ezt kellene erősítenie a környékbeli településeknek. 

Változik a kistérségek szerepe


A többcélú kistérségi társulás 2004 óta létező kategória, amely 2010-re a legáltalánosabb kistérségi szervezet lett. A többcélú kistérségi társulás részt vehet a kistérség területének összehangolt fejlesztésében (különösen: fejlesztési tervek, programok, pályázatok készítésében, megvalósításában) és a településfejlesztés összehangolásában, vállalhatja kistérségi közszolgáltatások biztosítását, fejlesztését és szervezését, valamint intézmények fenntartását.


A vállalt feladatokról a társulás dönt, ezért nincs stabil, mindenhol azonos feladatkör, mindez kistérségenként változik. A járások 2013-as megalakulásával azonban a kistérségek gyakorlatilag megszűntek, s a korábban társulásban vállalt feladatok egy részét is más formában látják el az önkormányzatok. Így például az eddig kistérségileg vállalt szociális feladatokra több helyen is – Abádszalók-Tomamonostora, Kunhegyes-Tiszagyenda-Tiszaroff – mikrotérségi társulásokat alakított néhány település.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!