Gazdaság

2013.10.16. 12:12

Már jár az iskolabusz, de miért csak egy irányba?!

Jászberényben szeptemberben új iskolajáratok indultak annak érdekében, hogy a városközponttól távolabb elhelyezkedő utcákból érkező diákok is elérhessék az intézményeket.

Szoljon.hu

Az átszervezés egyelőre csak addig terjed, hogy újabb járatokat indítottak reggel, az iskolakezdés időpontjához igazítva, ezeket pedig ajánlották a szülők és diákok számára. Délutánonként egyelőre még nincs iskolajárat a hazautazás elősegítésére.


– Annyiban szerveztük át a buszközlekedést, hogy az oktatási intézmények felé irányuló reggeli járatok indítását kértük a szolgáltatótól – mondta dr. Szabó Tamás, Jászberény polgármestere.
– A dolog már működik szeptembertől, és amennyiben arra igény mutatkozik, a későbbiekben bővítjük a járatok számát.
A szolgáltatás az alsó tagozatos, tíz év alatti gyermekek számára ingyenes a városban.


A polgármester hozzátette, hogy a nemrégiben pályázati támogatással kialakított új buszmegállók használata ezzel kezdődött meg, igaz még egyelőre csak reggelenként létezik az iskolajárat. A szolgáltatóval a megállók használatával kapcsolatban egyfajta vitája alakult ki a városnak, ugyanis gyakran előfordul, hogy az egyelőre kis mértékben kihasznált megállóhelyeket buszparkolóként használja a közlekedési cég. A tárgyalások elindultak a cég és az önkormányzat között.
Dr. Szabó Tamás a buszközlekedés átszervezésével kapcsolatban elmondta, hogy a város teljes közösségi közlekedésének átfogó átalakítását későbbre halasztották. Nehezen összeegyeztető kérdésről van szó – tette hozzá.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Gyakran előfordul, hogy az egyelőre kis mértékben kihasznált megállóhelyeket buszparkolóként használja a közlekedési cég. Fotó: Banka Csaba
[/caption]
– Az első osztályfőnöki órákon kaptak tájékoztatást a gyerekek, illetve az első szülői értekezleteken a szülők arról, hogy szeptember kilencedikével elindultak az új járatok – válaszolta érdeklődésünkre Lányi László, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési és fejlesztési irodájának vezetője. – Összesen négy járat indul a város különböző pontjairól a reggeli iskolakezdés időszakában. Az iskolákhoz legközelebb eső megállóhelyekig viszik a diákokat. Egyelőre még nem nagy az igénybevétel.
Az irodavezető hozzátette, hogy ha beválik a kezdeményezés, akkor továbbfejlesztik a rendszert. Korábban végeztek a helybéliek körében igényfelmérést is, és a járatok indításának akkor nagy volt a támogatottsága. Egyelőre azt még nem lehet pontosan tudni, hogy mikor tudják a járatok számát bővíteni, illetve mikorra tervezik a délutáni hazafelé tartó diákok számára igénybe vehető járatok indítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!