Gazdaság

2017.05.13. 16:00

Családi házak és fitneszpark is épül a tüdőkórház helyén

Várhatóan még az idén elkezdődik a volt tüdőkórház épületeinek lebontása. Az egykori egészségügyi intézmény helyén családi házas lakóparkot, valamint a védett ősfák meghagyásával fitneszparkot építtet a város.

Szoljon.hu

Fotó:


Közel tíz évvel ezelőtt, 2008-ban elköltözött az utolsó osztály is a volt tüdőkórház Városmajor úti épületéből. A krónikus belgyógyászat 45 betegét az év nyarának végén szállították át a Hetényi Géza kórház egy épületébe, a fertőzőosztály emeletének egykori helyére. Az egyre inkább elöregedő épületből az osztályok fokozatosan költöztek el az évek során. A költözéssel az épület teljesen üressé vált. A létesítmény időközben Szolnok önkormányzatának tulajdonába került, s bár többször felmerült a terület hasznosítása, a megvalósítás mostanáig váratott magára.

A rehabilitáció azért késlekedett, mert a hajdani tüdőkórház természetvédelmi védelem alatt álló ősparkját civilek, köztük a helyi Tisza Klub, valamint a város is menteni akarta. Az önkormányzat például környezetvédelmi programok megszervezésével igyekezett óvni a parkot. A „Munkalehetőség a Jövőért” Szolnok Nonprofit Kft. 2009 szeptemberében indította el a Újjáéledő park Szolnokon elnevezésű környezetvédelmi projektjét.

[caption id="" align="alignleft" width="640"] Az egykori honvédkórház épülete háromnegyed évszázadot élt meg. Hamarosan lebontják, hogy a helyére alacsonyabb szintű családi házak épülhessenek | Fotó: Mészáros János
[/caption]

A program keretében felújították a volt tüdőkórház parkerdejének mintegy 2,3 hektár nagyságú természetvédelmi területét. A környezettudatos oktatás és szemléletformálás érdekében már a következő évben 10 általános iskola 2200 diákja parkbejárással egybekötött oktatáson kapott ismereteket arról, milyen növények, állatok élnek környezetünkben, hogyan tehetünk fennmaradásukért és biztonságukért. A lakosság számára pedig 2010 nyarán nyílt lehetőség a park megtekintésére, megismerésére, egynapos, környezettudatos szemléletformáló rendezvény által.
A tüdőkórház története 1939-ben kezdődött, amikor a honvédelmi minisztérium megbízta Glock Imre budapesti építőmestert egy szolnoki helyőrségi kórház tervezésével és felépítésével. A használatbavételi engedélyt 1941 elején adták ki a Szolnoki Honvédkórházra. A háborús vereséggel megsemmisült Magyar Királyi Honvédség tulajdonából a második világégést követően kikerült a kórházépület.

Az épületben 1948-ban nyílt meg az Állami Tüdőgyógyintézet a magyar egészségügy egyik legnagyobb sikertörténetének részeként. A háború után a jórészt a svájci Vöröskereszt kórházi berendezésből, műszerekből, ágyneműből és egy szűrőkocsiból álló adománya révén berendezett létesítményben a népbetegségként számon tartott TBC ellen kezdetben 150, majd 395 ággyal indítottak nagyszabású gyógyító-megelőző tevékenységet. Mivel kezdetben a TBC-t egyes esetekben csak műtéti úton, a beteg rész eltávolításával tudták kezelni, így a kórház egy sebészeti részleggel is bővült.

[caption id="" align="alignleft" width="640"] A tüdőkórház egykori bejárata ma | Fotó: Mészáros János
[/caption]

Az akkoriban kezdődő országos tüdőgondozó programhoz kiváló orvosgárdával rendelkezett a kórház. Mára a különleges fákat őrző kertje az egyetlen megmaradt értéke. Itt egykor a kezelés kiegészítéseként pavilonokban ágyakon fekve levegőzhettek, pihenhettek a betegek. A 2017. áprilisi közgyűlés – elfogadva az előzetes szakmai állásfoglalást – egy 20 telkes, ingatlanonként 700 négyzetméteres területű családi házas lakó-, valamint egy fitneszparkot építtet a lebontott, hajdani tüdőkórház helyén.  A mintegy 555,7 millió forintból megvalósuló fitneszpark minden korosztály számára kikapcsolódási, sportolási lehetőséget kínál, például futókörrel. A 2-5 és 5-14 éves korosztály számára játszótéret és akadálypályát, multifunkciós sportpályát és streetball pályát, a sportpálya kiegészítésére a 14-18 éves korosztályt is lekötő ügyességi elemeket tartalmazó fitness–játszóteret és mászófalat is kialakítanak a tervek szerint. A Városmajor úttal párhuzamosan, a történeti parkrész kiszolgálásra egy fogadóépületet alakítanak ki, mely kávézónak, nyilvános toalettnek, kerékpárkölcsönzőnek ad helyet, a park kiszolgálására egy 42 férőhelyes parkolót is terveznek.
A város az NHSZ Zounok Zrt. közreműködésével végezteti el a régi épületek bontását és az új lakóingatlanok közművesítését és a kiszolgálóutak kiépítését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!