Vízminőség

2017.07.29. 09:30

Rekord mennyiségű a szemét és az uszadék a Tisza-tavon

A KÖTIVIZIG munkatársai február 20-a óta folyamatosan III. fokú vízminőségi kárelhárítási készültségben vannak, és próbálják eltávolítani vizeinkből a felhalmozódó kommunális hulladékot és uszadékot.

Bihari Brigitta

A februári jeges ár levonulásától napjainkig 2838 köbméter szerves anyagot és kommunális hulladékot emelt ki a vízből a Tisza-tavi árvízvédelmi szakaszon és a Kiskörei Duzzasztómű előtt a KÖTIVIZIG. A főként PET-palackokból álló kommunális hulladék mintegy hatodát teszi ki ennek a mennyiségnek. Ez utóbbi másfél évtizedben itt felhalmozódott legnagyobb szemétmennyiség – tudtuk meg Laczi Zoltántól és Takács Attilától, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársaitól.

A tél végén levonuló árral érkezett jelentős mennyiségű települési szilárd hulladékkal kevert növényi eredetű uszadék érkezett a Tiszán, amely a Kiskörei Vízlépcső felvízi oldalán összegyűlt. Mivel a rengeteg felhalmozódott uszadék nem csak a környezetet szennyezi, hanem veszélyezteti a vízlépcső biztonságos üzemeltethetőségét, így nélkülözhetetlen az eltávolításuk.

A vízlépcsőnél megrekedt szilárd hulladék kiemelése és összegyűjtése az évek során jól bevált úszó-rakodó munkagéppel történik, ami uszályra pakolja a szemetet, és a Kiskörei Szakaszmérnökség üzemi kikötőjébe kerül. Az ide kirakodott anyagot közfoglalkoztatottak bevonásával szelektálják.

Képünk illusztráció
Forrás: Shutterstock.com

A nagyobb méretű, növényi uszadékokat (fákat) a helyszínen feldarabolják, majd tüzelőanyagként értékesítik. A kommunális hulladékot átmenetileg big-bag konténerzsákokban tárolják a szállítás időpontjáig. A hasznosítható, illetve a nem hasznosítható szilárd hulladékot az NHSZ Tisza Nonprofit Kft. tiszafüredi telephelyére szállítják, ahová csak idén 20,04 tonna egyéb települési szilárd hulladékot szállítottak.

A szemét felhalmozódása minden évben visszatérő probléma, hiszen a Tisza felsőbb szakaszairól, akár több száz kilométerről sodorja a duzzasztóműhöz a folyó. Emellett sajnos feltételezhető, hogy a Tisza felső, külföldi szakaszán gyakorlattá vált a hulladék illegális, hullámtéri lerakása – tájékoztatták honlapunkat a KÖTIVIZIG munkatársai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!