JÁSZKUNSÁG

2017.08.23. 06:55

Itt a nagy szilva- és barackkörkép: kiváló az idei minőség

Bár néhány helyen megyénkben is volt olyan gyümölcsös, amely a nyáron megszenvedte a vihar és a jég pusztítását – például Tiszajenőn –, összességében nem panaszkodhatnak megyénk gyümölcstermelői. A piacokon bőséges a kínálat barackból, szilvából, lehet már kapni hazai szőlőt és körtét is.

Némelyik szilvája már le is érett, akad azonban olyan, amelyik még csak most színesíti a lombot – mutatja Serfőző Imre, a szolnoki Bereczki Máté Gazdakör elnöke

Fotó: Csabai István

Termelőktől ­érdeklődtünk, ők mit tapasztaltak gyümölcsöseikben.

– A fiatal szilvám, ami most terem másodjára, igen jól ­tűrte a kánikulát, nem tapasztalható hullás – árulta el ­Serfőző Imre, a szolnoki ­Bereczki Máté Gazdakör elnöke.

– Van olyan szilvám, ami már le is érett, bár az jóval korábban termő fajta. Almából eleve ­kevesebb van. Érdekes, hogy a szőlő is nagyon jól viselte a hőséget, a kétszáz tőből csak egyetlen volt, ami kárt szenvedett.

– A termés sem mutatkozik rossznak, bár most épp várakozási időben vagyunk a kártevővédelem után. Nekem fehér szőlőfajtáim vannak – zalagyöngye, bianca, blanca, schneider –, a szemek szépek, nem volt számottevő fertőzés sem.

Szerintem jobb lesz a szőlőtermés a tavalyinál. Hallottam viszont olyanról is, akinél elfagyott. Van dióm is, az sem tűnik rossznak

– sorolta.

Bíró Istvánnak a Jászságban van több helyen is kisebb gyümölcsöse.

– Az egyik kertben a nyáron jégkár érte a barackomat, de egyébként nem lett rossz a termés – árulta el.

– Igaz, öntöztem is, amennyit csak tudtam. A sárgabarack nálam is kisebbre nőtt az idén, de érdekes, hogy volt olyan fa, amelyen nemcsak a kötés, de az érés is lassabb volt a meleg ellenére, és onnan még a napokban is szedtem gyümölcsöt.

– Van valamennyi szilvám is, az eleinte kimondottam nagy mennyiséggel kecsegtetett, a víz viszont bizonyára nem volt elég neki, mert sárgulni kezdtek a levelek és valamivel ­kisebbek is lettek a szemek.

– Körtém és szőlőm csak kevés van, de felénk többen panaszkodtak, hogy ezeket is kikezdték a darazsak, a körtét nálam is felfúrták. Próbáltunk csapdákat kitenni, de nem volt sok eredménye.

– Az épen maradt körte viszonylag szép, a szőlő az öntözésnek köszönhetően elég jó termést hozott, csak permetezni kellett – foglalta össze.

Hegyesi Péter törökszentmiklósi almatermelő főleg idared fajtát tart, de van goldenje is.

Körülbelül annyi termés várható, mint a tavalyi évben

– vélekedett. – Szeptember táján szüretelünk, én nem tartok attól, hogy kevés lesz, ­minőségre sem tűnik rossznak.

– Majd viszek be eladni a városba is. Egyre kevesebben foglalkoznak almával, de az az igazság, hogy úgy éri meg, ha az ember nagy gondot ­fordít a kártevők elleni védekezésre.

– Most almamoly, ­aknázómoly átlagos mennyiségben jelentkezett. De a körtém is szép, nincs okom panaszra.

Némelyik szilvája már le is érett, akad azonban olyan, amelyik még csak most színesíti a lombot – mutatja Serfőző Imre, a szolnoki Bereczki Máté Gazdakör elnöke
Fotós: Csabai István

 

– Az időjárásnak nem volt ­jelentős negatív hatása a ­gyümölcsökre, jó közepes a mennyisége és kiváló a minősége – foglalta össze a termelők tapasztalatait Hubai Imre ­Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.

– Volt korábban egy kis fagykár, nyáron egy kis jégkár, de ez alapvetően nem befolyásolta a megyei termés mennyiségét.

– Viszont az idei nyár is megmutatta, hogy öntözés nélkül nem lehet hatékonyan termelni, számítani kell az aszályos időszakokra, a gazdák pedig levonhatták a következtetést, hogy maximálisan biztosítani kell az öntözési feltételeket – hangsúlyozta­ a szak­ember.

Kevés az alma, és bizony drága is

Szembetűnő, hogy még a ­korábbi években a piacokon almából bőven válogathattunk, most igencsak keresgélni kell, ha magyar gyümölcsöt szeretnénk. A szolnoki vásárcsarnok kínálatában is jobbára csak az apró nyári alma bukkan fel, amit 250 forint körüli áron kapni, a nagyobb méretű fajták, akár hazai, akár külföldi, a boltokban is 400 forint és afölötti áron érhető el. Hubai­ Imre ­Csaba elmondta, hogy az alma hátrányt szenvedett a tavaszi fagy során, ­átlagban ­tizenöt-húsz százalékkal lesz kevesebb, ami Európában is jellemző. De külföldről is keresik a magyar almát, így várhatóan jó ára lesz a gyümölcsnek. Megyénkben viszont kevesen foglalkoznak almával.

Kovács Berta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!