Kuncsorba/Mesterszállás

2017.09.19. 06:55

Közepes évet zárnak a környékbeli gazdák

A mezőgazdaság már csak olyan, hogy sosem ideálisak a körülmények. Vagy rossz az idő és kevés a termés, bár jó az ára, vagy kedvezően alakul ugyan az időjárás, de akkor meg mindenhol sok terem, így olcsó áron kell túladni rajta.

Az állatok takarmányával nem lesz gond – mondja a kuncsorbai Vesze Sándor

Fotó: Mészáros János

Kimondottan mezőgazdasági vidék ez a térség, adottságainak köszönhetően az arrafelé lakók számára elsősorban a föld adja az életet. Az idei év összességében eddig azt hozta, amit vártak tőle, bár inkább közepesnek mondható.

– A napraforgó-aratás végén járunk, úgy tűnik, 28–29 mázsánál megáll a termésátlag, az ár pedig meglehetősen nyomott – mondja el kérdésünkre válaszolva Vesze Sándor, aki közel 200 hektáron gazdálkodik Kuncsorba határában.

– A gabonafélékre nem lehet panasz, őszi árpából, búzából, tritikáléból egyaránt jó közepes a termés, s azt viszonylag jó áron el is tudtam adni.

– Kukoricát viszont csak néhány hektáron vetettem az idén. tavaly ugyanis olyan komoly vadkárom volt, hogy most még takarmánynak is vásárolnom kell a terményt az állataimnak. A gabonafélékből viszont takarmány minőségű is szépen termett, azzal nem lesz gond idén.

A mesterszállási gazdálkodó, Barna Géza jórészt saját földet, de emellett bérelt területet is művelő gazda panaszkodhatna ugyan az időjárásra, de inkább nem teszi.

– Nem érdemes túl sokat foglalkozni az időjárással, hiszen mindenkit ugyanúgy sújt az aszály vagy éppen a túl sok eső – legyint.

Az állatok takarmányával nem lesz gond – mondja a kuncsorbai Vesze Sándor
Fotós: Mészáros János

– Megpróbáljuk mindig a legjobbat kihozni a lehetőségekből. Idén főként a kukoricán érezni, hogy kevés volt az eső, ahol nem öntöztek folyamatosan, ott bizony látszik, hogy az aszály beharapott. Hiányzott az az igazi jó, áztató eső.

Ahogy a gazdától megtudjuk, lassan kezdik az őszi munkákat, talajelőkészítést a vetéshez.

– Úgy tűnik, a napraforgóra nem lehet panasz, a gabonafélékből ami jól termett, annak alacsony az ára. Olyan jó közepes évet zárunk, de már kezdjük a következőt is, készítjük elő a gépeket a vetéshez.

Barna Géza gyakorlatilag beleszületett a gazdálkodásba.

– Eredetileg növényvédő agrármérnök a végzettségem, a családi gazdaságunkban dolgozom. Így belenőttem a gazdálkodásba, hiszen sokáig édesapám mellett végeztem a mindennapi teendőket.

– Remélem, tőlem is öröklik majd a gyermekeim a föld szeretetét. Nagyfiam már igazi segítséget jelent, ha kijön velem a földre, de a legkisebb, Tomi is „traktorra született”.

Tovább javul a minőség

A megye nagy részén, így Mezőtúr környékén is volt annyi csapadék az utóbbi időben, hogy megkönnyítse a talaj előkészítését az árpa vetéséhez. A napraforgó jó közepes termést adott, a jelenlegi felvásárlási árak pedig meglehetősen alacsony szinten vannak.

Most átlagosan háromezer-nyolcszáz–négyezer forintért veszik át mázsánként, de legalább négyezer-nyolcszáz–ötezer forintot kellene adni érte.

A gazdák abban bíznak, az export beindulásával mutatkozik majd emelkedés. A betakarított búza legalább hatvan százaléka Euro-minőségű, néhány hetes utánérést követően pedig a beltartalmi értékek még javulást mutatnak.

Szilvási Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!