KUNMADARAS

2017.09.17. 06:53

Szociális tűzifát sem kaphat Kunmadaras, mert túl magas a lakosok száma

„Mivel ötezer feletti a lakosok száma településünkön, így szociális tűzifát nem tudunk igényelni, de több városoknak kiírt pályázatból is ­kiesünk, így önerőből kell ezt megoldani. Ez önkormányzatunknak évi több tíz millió forint pluszkiadást jelent” – mondja Guba László, Kunmadaras polgármestere.

– A hűvösebb idő beálltával lakosságunk megriad, és elgondolkozik azon, hogyan tudná a téli tüzelőjét megoldani. Az internet nagy segítségére van nekik ebben, hiszen látják, hogy a kormány a településeken lehetőséget biztosít arra, hogy szociális tűzifára pályázzanak.

„Egymásnak adják a kilincset a hivatalban, s arról érdeklődnek, mikor történik hozzájuk ennek a tűzifának a kiszállítása.”

– Ekkor felhívjuk a figyelmüket, hogy bizony az állam nem biztos, hogy jól gondolta végig ezt a fajta támogatást, hiszen az ötezer fő feletti településeket, így Kunmadarast is kizárta ezekből a pályázatokból.

– Hiába nem éri el az adóerőnk a lakosonkénti­ 14 ezer forintot, a lakosságszám viszont magas – 5850 fő –, így nekünk más forrásból kell segítenünk az itt élőknek – sorolja a településvezető.

„Tavaly nyolcszáz családról úgy tudtunk gondoskodni, hogy az önkormányzat az egyéb szociális juttatásokból faragott le.”

– Az idén sem lesz ez másképp, valamint lehetővé tesszük a repülőtéren a szervezett cserjekitermelést, de az év közben ott kitermelt fák gallyait is felajánljuk a rászorulóknak – mondja Guba László.

A tavaszi nagy hidegben már ezt megtették, akkor nem egyszer előfordult, hogy több száz biciklin tolták befelé a községbe a lakosok a repülőtérről kitermelt gallyakat.

Az önkormányzat várja a Közútkezelő által kitermelt fára kiírt pályázatokat is, hogy az ott vásárolt tűzifát a szociálisan rászorulókhoz eljuttassa, de ezt még nem írták ki.

Képünk illusztráció.
Forrás: Shutterstock

Bár az önkormányzat több sikeres pályázatot is elnyert, például terület- és településfejlesztésre közel egymilliárd ­forint fog érkezni későbbi beruházásokra, de

a városoknak kiírt pályázatokból ki vannak zárva, éppúgy mint a zöldítéses vagy a városképi pályázatokból.

– Nekünk marad a közmunkaprogram, ahol azonban jelentős sikereink vannak. A középületeink egy részét korábban sikerült megújítani, de sok-sok vár még felújításra.

– Nagy gondunk, hogy a református iskola átvételekor a tornaterem is átkerült az egyházhoz, az állami iskolában tornaszobákban oldják meg a mindennapos testnevelést. Az egyikben most szakadt le a plafon, így azt nem tudják használni. A Klikkel keressük a tornaterem-pályázatot, de szükség volna a községben szabadidőparkra is.

Próbálják támogatni a családokat

– A költségvetésből szeptembertől márciusig havi négy-négyezer forint összegű települési támogatást fog folyósítani az önkormányzat, október közepén érkezik az első összeg. Azok a rászoruló családok kaphatják, akiknek az egy főre eső jövedelme a 47 ezer forintot nem haladja meg.

– Most hátrányba kerülnek azok, akik egy lakcímre sokan vannak bejelentkezve, hiszen lakcímenként csak egy családot támogatunk – mondja Guba László­. Már lehet igényelni a támogatást, a számítások szerint körülbelül nyolcszáz család kap majd segítséget. A 700 hatvanöt éven felüli szépkorúnak pedig karácsony előtt tízezer forintot adnak majd a tervek szerint.

Daróczi Erzsébet

Borítókép: Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!