Jászkunság

2017.07.26. 18:30

Ellenőrizte a NÉBIH a Tisza menti halsütödéket és éttermeket

A hatóság 527 kg haltermék kereskedelmi forgalomba történő hozatalát függesztette fel, valamint további 84 kg haltermék esetében az azonnali megsemmisítés mellett döntött. Az ellenőrzést 6 megye 49 vendéglátó egységében hajtották végre.

Bihari Brigitta

Forrás: Nébih.gov.hu

A Tisza menti éttermek és halsütödék kiemelt ellenőrzését hajtotta végre a NÉBIH. Egy hétvége alatt 6 megyéből 49 vendéglátó egységben több mint 600 kg hal és haltermék forgalomba hozatalát tiltották meg annak nem azonosítható eredete miatt. Ebből csaknem 84 kg esetében a haltermék azonnali megsemmisítését rendelte el a hatóság.

Az akció során felkeresett, összesen 49 vendéglátó egység közül 9-ben találtak igazolatlan eredetű halat, illetve halterméket az ellenőrök. Az esetek nagy részében a fagyasztva tárolt halhúst nem címkézték, így a bemutatott számlák alapján nem lehetett azonosítani az ellenőrzött tételek származását – tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A hatóság összesen 527 kg haltermék kereskedelmi forgalomba történő hozatalát függesztette fel, valamint további 84 kg haltermék esetében az azonnali megsemmisítés mellett döntött.

Forrás: Nébih.gov.hu

A forgalomból kivont haltermékek között a legnagyobb mennyiségben ponty (211 kg) szerepelt, továbbá – az egyéb kisebb tételek mellett – előfordult közel 100 kg keszegféle, mintegy 50-50 kg szürkeharcsa filé és süllő.

A helyszínen megsemmisítésre került haltermékek túlnyomórészt keszegfélék (57 kg), ezenkívül törpeharcsa (9 kg), ezüstkárász (7 kg) és fogas filé (7 kg) voltak.

A vonatkozó jogszabályi előírások szerint a NÉBIH Állami Halőri Szolgálata halvédelmi bírságot szab ki az igazolatlan eredetű, nem nyomon követhető halat, halterméket forgalmazó természetes vagy jogi személyre. A jelenlegi ügyben érintett vendéglátó egységekkel szemben közigazgatási eljárás indul, a kiróható bírság 100.000-500.000 forintig terjedhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!