TISZAFÜRED/TISZADERZS

2018.12.04. 17:22

Hamisítják a kutyafelszereléseket gyártó cég termékeit

Régen megfogalmazott vágy, hogy külföldön jó minőségű magyar termékekkel találkozhassunk. Az idén Tiszafüreden százfős üzemet indító Julius-K9 vállalatcsoport ezen az úton jár. Azonban korántsem egyszerű a dolguk. A hazai vállalkozás külföldi sikereivel megérkeztek a silány minőségű másolatok, hamisítványok. Éveken át húzódó küzdelem vette kezdetét, mely hatással van a Tisza-vidéki gyártásra is.

Ujvári László

A vállalkozás tiszafüredi üzemében folyamatosan zakatolnak a varrógépek

Fotó: Ujvári László

A magyar textilipar egyik kiemelkedő vállalkozása a Tiszaderzsen és Tiszafüreden is sokakat foglalkoztató K9-Sport Kft. A prémium kutyafelszereléseket gyártó, magyar tulajdonú cég gyorsan betört a külföldi piacokra. Pályájuk töretlenül ível felfelé, Európa egyik legsikeresebb textilipari cége lettek.

A folyamatosan növekvő kereslet indokolta, hogy idén tavasszal közel háromezer négyzetméteren kezdték meg a kutyafelszerelések gyártását Tiszafüreden. A cég hazai munkatársainak száma ezzel félezer főre emelkedett.

A tiszafüredi üzemben a gyártáson túl minőség-ellenőrzés és csomagolás is zajlik. Innen közvetlenül indulnak útjukra a termékek német, kínai és amerikai piacokra. Külföldön, szinte bárhol találkozhatunk a cég termékeivel. Nem csoda, hogy felfigyeltek rájuk, de sikerük sajnos a hamisítók érdeklődését is felkeltette.

– A kezdeti időszakban Lengyelországban gyártott hamis hámok kezdtek terjedni Németországban, ma már leginkább Kína felől árasztják el a kamu K9 termékek a piacot – közölte hírportálunkkal a márkatulajdonos Julius-K9 Zrt.

Ráadásul az online terjedő hamisítványok ellen nemcsak, hogy nehéz fellépni, de veszélyesek is. Ha a vásárló nem fogja kézben a terméket, nem látja rajta, hogy gyengébb minőségű. Így könnyebben bedől az olcsó vételnek.

A hamisítványok terjedése, komoly bevételkiesést okoz, mely hatással van a tiszaderzsi és tiszafüredi gyártásra is. Információink szerint, új termékek bevezetésén dolgoznak.

– A másolt termékek forgalmazása egyre nagyobb teret nyer, mely közvetlenül érinti a Tisza-vidéki gyártásunkat. A forgalmunk visszaesett, az így keletkezett űrt csak új termékek bevezetésével, gyártásával tudjuk áthidalni – magyarázta Sebő Gyula feltaláló, cégvezető.

Hozzátette: bár ez a folyamat lassú és időigényes, de ezzel a lépéssel megakadályozták a komolyabb létszámleépítést. Szabadalmakkal védik a termékeiket, hogy megelőzzék a piacon a másolatok elterjedését.

– Mindemellett tovább küzdünk a régebbi termékeink sikereiért – magyarázta Sebő Gyula.

Hazai és nemzetközi porondon is fellépnek a hamisítványok forgalmazásával szemben. Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala október végén rendezte meg a szellemi tulajdonjogi konferenciát Spanyolországban. Magyarországról egyedüliként a Julius-K9 Zrt. képviseltette magát. Június végén pedig a magyar vállalat támogatásával Budapesten tartottak hasonló konferenciát a hamisítás ellen.

Eközben hazai bírósági eljárások veszélyeztetik a magyar vállalat régebbi termékeinek sikerét. Nem jogerősen, elsőfokú ítéletek törölték a vállalat néhány fontos márkanevét és formatervezési mintáját. A cégvezetés számára így egyértelmű volt az új termékek sürgős bevezetésének szükségessége.

A vállalkozás tiszafüredi üzemében folyamatosan zakatolnak a varrógépek
Fotó: Ujvári László

A tiszafüredi dolgozók átképzése, betanítása folyamatos. Reményeik szerint, ez a rendelési mennyiségek gyors növekedését fogja eredményezni. Nagy feladat a logisztika hatékonyságának javítása is. Ennek keretében a gyártást, a minőség-ellenőrzést, valamint a csomagolást központosította a vállalat Tiszafüreden.

Bár jelentős eredményeket, sikereket ért el a vállalkozás az elmúlt években úgy belföldön, mint külföldön, a piaci körülmények változása mégis lépésre késztette őket. Igyekeznek biztosítani a stabil, kiszámítható és hosszú távú működést, mely nemcsak a vállalat, hanem a térség érdeke is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!