Bulvár-celeb

2023.08.20. 05:50

Drámai felfedezés: nagyon nem odavaló dolog rejtőzik a szívünkben

A kutatók szerint sajnos egyáltalán nem meglepő, amit találtak.

MW

Illusztráció: Shutterstock

A kiadott közlemény szerint sajnos a mikroműanyagok már annyira általánossá váltak, hogy gyakorlatilag nem tudjuk elkerülni őket;

ott vannak a vízben, az ételekben, a talajban, sőt, még a levegőben is. 

Emiatt könnyen utat találnak a testünkbe is:  a tüdőben, valamint a bélrendszerben is, és most az egyik legfontosabb szervünkben, a szívünkben is kimutatták a káros anyagokat - írja az Origo. 

Egy nemzetközi kutatócsoport 15 szívműtéten átesett betegtől gyűjtött szívizomszövet és vérmintákat. Az Environmental Science & Technology című folyóiratban közzétett előzetes eredmények arra utalnak, hogy az operációk során váratlanul mikroműanyagok kerültek a betegek szervezetébe.

Illusztráció: Shutterstock

Speciális képalkotó műszerek segítségével a szakértők kimutatták, hogy a vizsgált szívszövetekben rengeteg mikroműanyag volt, egyes mintákban több tízezer szemcsét is azonosítottak.

 

A kutatócsoport nyolcféle műanyagot mutatott ki a szövetekben, köztük polietilén-tereftalátot, amely elsősorban a poliészterből készült ruhákban található, valamint polivinil-kloridot vagy pvc-t.

A 15 beteg vizsgálata során kapott eredmények azt mutatják, hogy még gondos, hibátlan sebészi munka mellett is mikroműanyagok kerülhetnek a test belső szöveteibe és a véráramba, írták a tanulmány szerzői. 

Hozzátették: nagyobb és változatosabb vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, mennyire gyakori ez a probléma, amivel a jövőben behatóbban is foglalkozni kell.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában